Вечірнє засідання 3 лютого

На початку вечірнього засідання Голова Верховної Ради Володимир Гройсман повідомив про входження народного депутата Юрія Бабія до складу депутатської фракції «Народний фронт» та про створення міжфракційного депутатського об’єднання «Вінниччина», головою якого обрано народного депутата Віталія Ткачука.

Депутати розглянули низку законопроектів щодо інформаційної безпеки. У першому читанні 252 голосами прийнято проект закону №1455 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій). Одна з авторів законопроекту — секретар Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Олена Кондратюк («Батьківщина») — відзначила, що розвиток вітчизняного телевиробництва стримує недостатній об’єм рекламного ринку. До прикладу: рекламний ринок у Польщі в чотири рази більший, ніж український. Є й країни, в яких телекомпанії отримують державні субсидії. Наприклад, Росія надала своєму «Першому каналу» лише минулого року понад 3,7 мільярда рублів, «НТВ» отримав 750 мільйонів державних субсидій. А гроші від реклами, яка йде під час програм зарубіжних телеканалів, що транслюють по українському телебаченню, не залишаються в Україні. Законодавчі зміни спрямовані на те, щоб рекламні гроші залишалися в Україні. Ними передбачається заборонити рекламу в програмах та передачах зарубіжних телерадіоорганізацій, що транслюються або ретранслюються на території України. Залишиться реклама лише у програмах телерадіокомпаній з Європейського Союзу або країн, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення. О. Кондратюк наголосила, що прийняття законопроекту сприятиме політиці протекціонізму щодо вітчизняних телепрограм і передач.

У свою чергу Микола Томенко (БПП) закликав раз і назавжди поставити крапку в питанні можливості російських каналів, які мовлять в Україні, мати український блок реклами. «Ми наводимо порядок в рекламному ринку України, і всі, хто працює на рекламному ринку України, повинні платити гроші до українського бюджету», — підкреслив депутат.

Водночас Верховна Рада не підтримала в першому читанні й відхилила законопроект №1889 про внесення змін до деяких законів України, які передбачали посилити санкції за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення і дозволити Національній раді з питань телебачення та радіомовлення штрафувати телекомпанії. За таке рішення проголосували лише 189 депутатів за необхідних щонайменше 226.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо волонтерської діяльності) №1408, який депутати також прийняли в першому читанні, врегульовує волонтерство, яке в умовах військового протистояння на сході України набуло величезної ваги. Один з авторів законопроекту Іван Крулько («Батьківщина») пояснив, що чинний закон було написано під Євро-2012 і у ньому передбачено дуже багато забюрократизованих процедур, зокрема щодо реєстрації волонтерських організацій. Отже, нині понад 95 відсотків волонтерів і волонтерських організацій, які активно допомагають фронту та вимушеним переселенцям, перебувають поза межами дії закону і поза правовим полем. Законопроект пропонує прибрати багато бюрократичних передумов, у тому числі укладення договорів із волонтерською організацією та організацією, яка отримує послуги.

Законопроектом пропонується надати право здійснювати волонтерську діяльність без обмежень всім організаціям та установам, скасувати можливість позбавлення юридичної особи в судовому порядку права займатися волонтерською діяльністю, зняти вікові обмеження для волонтерів, відмовитися від існування центрального органу виконавчої влади у сфері волонтерської діяльності тощо. Народні депутати 294 голосами підтримали законопроект у першому читанні.

У Донецькій та Луганській областях діятимуть військово-цивільні адміністрації.

Це передбачає ухвалений парламентом 276 голосами в цілому проект закону №1855 про військово-цивільні адміністрації. Закон було прийнято з урахуванням пропозицій, висловлених народними депутатами.

Один з авторів законопроектів лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко пояснив, що закон передбачає створення на території Донецької та Луганської областей у складі Антитерористичного центру при СБУ військово-цивільних адміністрацій як тимчасових державних органів. Законом визначено повноваження, права і порядок діяльності військово-цивільних адміністрацій, а також повноваження їх керівників.

Військово-цивільні адміністрації можуть утворюватися в одному чи декількох населених пунктах, в яких сільські, селищні, міські ради або їх виконавчі органи не здійснюють покладені на них Конституцією та законами України повноваження або саморозпустилися. Загальне керівництво районних військово-цивільних адміністрацій вестимуть керівники обласних військово-цивільних адміністрацій, а керівництво обласними військово-цивільними адміністраціями покладено на керівника Антитерористичного центру при СБУ. Керівники військово-цивільних адміністрацій призначатимуться на посаду та звільнятимуться з посади Президентом України.

Передбачається, що закон втратить чинність через рік після його опублікування або в разі оголошення воєнного стану чи війни. Або ж строк дії цього закону може бути продовжено.

 

Мета діяльності військово-цивільних адміністрацій:

* забезпечення дії Конституції та законів України на їх територіях;

* забезпечення безпеки і нормалізації життєдіяльності населення, правопорядку;

* протидія диверсійним проявам і терористичним актам;

* недопущення гуманітарної катастрофи в районі проведення АТО.