Стан флори і фауни Чорного моря викликає тривогу в експертів. Про це повідомив директор Інституту біології Південних морів Борис Александров. 
Він зазначив, що літня спека 2010 року й розлив річок сприяли підвищенню температури і зниженню солоності води, що, у свою чергу, призвело до зростання чисельності токсичних синьо-зелених водоростей.
«Якщо зазвичай у цей період на один кубометр води припадає 30 грамів водоростей, то цього року цілих 8 кілограмів», — заявив Борис Александров. Крім того, така кількість токсичних водоростей і молюсків рапана стала справжнім бичем для мідій Одеської затоки.
«Через рапана за кілька років чисельність мідій скоротиться кардинально. Крім фізичного знищення молюска, іншого шляху я не бачу», — заявив директор гідробіологічної станції ОНУ імені І.І. Мечникова Олег Ковтун, передає МОСТ-Одеса.
Також серйозні побоювання експертів викликає й будівництво контейнерного термінала в Одеському порту. «Потрібно контролювати будівництво в порту. Якщо не вжити відповідних заходів, може знизитися якість морської води в акваторії, а це призведе до загибелі деяких морських організмів», — пояснив ситуацію Борис Александров.
Турбує екологів і якість намитого піску на одеських пляжах. Пісок містить велику кількість мулу, котрий вимивають хвилі й дощ. «Я сумніваюся, що з висипаних шести кораблів піску залишилося хоч півкорабля об’єму. Після шторму море біля берега все біле. Замулений пісок витікає через щілини у хвилерізах. Він засипав кам’яні гряди в районі Малого Фонтана, де живуть бички та мідії», — підкреслив небезпеку Олег Ковтун. Учений уважає, що необхідно створювати штучні рифи для життя організмів.
Однак є й позитивні моменти. Наприклад, в Одеській затоці з’явилися види, яких не було вже близько 20 років. «Приміром, у затоці з’явилися краби. За 10 років у нас є всі шість видів крабів, а за останній тиждень ми впіймали трьох кам’яних крабів, а вони досить чутливі до природного середовища», — зазначив Олег Ковтун.