На Кіровоградщині ще на один хімсклад, де зберігалися непридатні отрутохімікати, стало менше. Розміщувався він за кілька кілометрів від райцентру Олександрівка (на знімку внизу). У напівзаглибленому в землю бетонному сховищі за попередні роки накопичилося 110 тонн пестицидів. Свого часу їх звезли сюди із 17 напіврозвалених складів району. 2001 року сховище законсервували (до кращих фінансових часів) і ось нині фахівці взялися за його ліквідацію.

Проблема захаращення кіровоградських земель, як і України загалом, отруйними хімречовинами бере свій початок у 70—80-х роках минулого століття. Тоді було заборонено використання окремих пестицидів з огляду на їхню особливу токсичність. Проте заборона не передбачала... припинення їхнього виробництва. Тож підприємства продовжували продукувати непридатні пестициди в колишньому обсязі, і почалося масове, а головне, безконтрольне нагромадження отрутохімікатів у тимчасових і непристосованих сховищах. Значна частина їх донині зберігається у невідповідних умовах, з порушенням санітарних та екологічних вимог. Окрім того, тривале «неправильне» зберігання і кількаразове перезатарювання призвели до втрати маркування і документації (в тому числі й інформації про власників пестицидів). А в багатьох випадках унаслідок змішування утворилися нові хімічні сполуки неідентифікованого складу.

На Кіровоградщині, де сільськогосподарські угіддя займають понад 80 відсотків території, а сільське господарство завжди було визначальним чинником екологічного стану, до сьогодні залишається велика кількість непридатних і заборонених пестицидів, що зберігаються у 137 складах, 76 з яких перебувають у незадовільному стані. Для розв’язання цієї проблеми два роки тому було затверджено обласну програму поводження з непридатними та забороненими до використання пестицидами та агрохімікатами на 2008—2012 роки, яка поступово, хоча, може, й не такими темпами, як хотілося б, впроваджується в життя. Для цього з бюджетів усіх рівнів виділяються кошти для утилізації, перезатарення та перевезення до паспортизованих складів на зберігання небезпечних хімікатів. Роботи проводять фахівці групи радіаційного, хімічного та біологічного захисту аварійно-рятувального загону спецпризначення головного управління МНС в області, які з 2006 року мають відповідну ліцензію. За чотири роки фахівці-хіміки вже перезатарили майже 239 тонн, передали до спеціалізованих підприємств на знешкодження близько 73 тонн непридатних та заборонених до використання пестицидів та агрохімікатів, здійснили дегазацію чотирьох складів, де вони зберігалися.

Проведення довогоочікуваних робіт з ліквідації сховища небезпечних хімікатів біля містечка Олександрівка стало можливе завдяки тому, що нинішнього року з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища для утилізації пестицидів на території Кіровоградської області виділено 4 мільйони гривень. Ще 346 тисяч надав обласний бюджет.

Розгерметизувати законсервований склад допомогли олександрівські еменесники, знявши за допомогою потужного крана шестиметрові плити перекриття, а далі за роботу взялися двадцять працівників групи радіаційного, хімічного та біологічного захисту спецпідрозділу головного управління МНС в області. Протягом кількох днів у досить непростих умовах, одягнені у спеціальні захисні костюми, вони перевантажували в безпечну тару непридатні до використання отрутохімікати.

Тижнем раніше 25 фахівців з цієї ж групи перезатарили токсичні відходи у спеціальні пластикові контейнери на складі, що розташовувався в селі Куйбишеве Бобринецького району. Ці контейнери мають вивезти до Польщі для утилізації, оскільки в нас для цього немає таких потужностей.

У рамках досягнутих між Міністерством охорони навколишнього природного середовища та ДП «Національний центр із поводження з небезпечними відходами» угод домовлено про вивезення до кінця нинішнього року з дев’яти регіонів України та знешкодження 1,2 тисячі тонн заборонених і непридатних до використання пестицидів.

За словами заступника начальника ГУ МНС в області Олега Мельчуцького, на Кіровоградщині потребують утилізації близько 1300 тонн різних хімічних засобів захисту рослин, що зберігаються ще з радянських часів. Повністю очистити територію області від шкідливого непотребу планується протягом п’яти наступних років. Таке завдання поставлено в комплексній програмі розвитку Кіровоградщини «Центральний регіон-2015», розробленій за ініціативи голови облдержадміністрації Сергія Ларіна. Про це заявив і директор Департаменту цивільного захисту МНС України Василь Квашук під час свого приїзду до Кіровограда. Але чи вдасться виконати заплановане, залежить, за його словами, і від стану економіки області. Кошти на такі видатки як правило з держбюджету не виділяються. Ці роботи фінансують за рахунок відрахувань до фондів охорони навколишнього природного середовища. Тож чим краще працюватимуть підприємства нашого краю, тим вагоміші будуть платежі до природоохоронного фонду, а отже, більше коштів буде використано для утилізації непридатних отрутохімікатів.

Утилізація однієї тонни пестицидів, за інформацією Василя Квашука, коштує 22,5 тисячі гривень, тому нескладно підрахувати, що для проведення всього обсягу робіт потрібно майже 30 мільйонів гривень.

Ірина ЛЕВОЧКО,співробітник прес-служби ГУ МНС в області;

Ольга ПИЛИПЕНКО.

Кіровоградська область

На знімку вгорі: ось так ліквідується ще одне джерело хімічної небезпеки в області. Фахівці спецпідрозділу ГУ МНС працюють на утилізації складу отрутохімікатів у селі Куйбишеве Бобринецького району. 

Фото прес-служби ГУ МНС в області.