200-річчя з дня народження Миколи Пирогова — творця воєнно-польової хірургії, медика, педагога і громадського діяча зі світовим ім’ям — його послідовники у Вінниці відзначили проведенням науково-практичної конференції з питань запровадження сучасних методик лікування. Перед її початком представники медичної галузі області поклали квіти до підніжжя пам’ятника Пирогову на вулиці його імені та відвідали музей-садибу і церкву-некрополь, де вже 129 років зберігається забальзамоване тіло талановитого хірурга.
— Численні відкриття, про які мріяв і які передбачав Пирогов, збагатили сучасну медичну науку і практику, — зазначив під час конференції головний лікар обласної клінічної лікарні імені Пирогова Олександр Жупанов. — У закладах нашої області накопичено значний досвід трансплантації органів і тканин людини, досягнуто грандіозних успіхів у галузі хірургії судин, знеболенні, реанімації та реабілітації хворих. А анатомічний атлас хірурга Пирогова ще й досі служить посібником.
Полюсом добра називають околицю Вінниці, де розташований музей-садиба Пирогова. Тут він провів двадцять останніх своїх років. На території садиби збереглася також аптека, яку спорудив Пирогов. Нині це музей воскових фігур. На частині рецептів лікар робив позначку «Для бідних». Ліки в такому разі відпускали в аптеці безплатно, точніше, їх оплачував Пирогов. Він же створив першу на Вінниччині лікарню.
Вінниця.
Анатомічний атлас Пирогова демонструє завідувач кафедри анатомії Кримського державного медуніверситету професор Василь Пикалюк.