Днями екоінспектори провели рейд Дністровським водосховищем, і лише за кілька годин роботи на берег було витягнуто дев’ять браконьєрських сіток: загалом майже кілометр полімерної риб’ячої смерті.
Як зазвичай буває під час таких перевірок плеса, господарів снасті не впіймали. Вони якимсь дивним чином заздалегідь дізнаються про майбутній рейд і зникають, покинувши свої сітки. Тим паче цей китайський крам на будь-якому базарі коштує не надто дорого. Загалом цього року буковинські екологи витягли із водойм краю понад сім кілометрів сіток, а до відповідальності притягнуто лише чотирьох порушників природоохоронного законодавства.
Під час нинішнього рейду екологи виявили серед риби, що потрапила до сіток, особину вирезуба (Rutіlus frіsіі) — виду, занесеного до Червоної книги. Ця риба була досить поширена у водоймах України ще в середині минулого століття, але гідробудівництво на річках призвело до майже повного її зникання, бо перешкоджало нересту. Як розповів доцент кафедри зоології та гідробіології ЧНУ Олексій Худий, у Дністрі вирезубу вдалося вижити: сформувалася популяція, яка не виходить у море, а без перешкод дістається верхів’я річки, де й нереститься. Порівняно з іншими водоймами України цієї риби в Дністрі наразі більше, та це не означає, що її можна виловлювати.
Чинні штрафні санкції не можуть покращити ситуацію із браконьєрством на Дністрі, втім, як і на інших водоймах України. Буковинські екологи пропонують збільшити розмір штрафу принаймні в сотню разів.