Поверхневі води річки Південний Буг на вході в Миколаївську область перевищують гранично припустиму концентрацію фосфатів, заліза, нафтопродуктів, аніонів та інших активних речовин у півтора—три рази.
Такого тривожного висновку дійшли фахівці відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції в Миколаївській області, котрі два тижні (з кінця жовтня по 11 листопада) відбирали проби води з річки Південний Буг у селі Довга Пристань на кордоні із сусідньою Кіровоградською областю.
Протікаючи територією чотирьох областей, річка Південний Буг поступово забруднюється, втрачає здатність до самоочищення й на виході в Чорне море перетворюється на брудну стічну канаву. Багаторазове перевищення гранично допустимої концентрації забруднюючих речовин поблизу села Грушівка, що в Первомайському районі, — наслідок скупчення оборотних вод промислових підприємств і водоканаліаційних господарств Хмельницької, Вінницької та Кіровоградської областей. Остаточний акорд у забруднення річки робить Миколаївська область, на території якої сконцентровано атомне та металургійне виробництво.