Учора український уряд одноголосно затвердив План імплементації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, а прем’єр Арсеній Яценюк наголосив: «Ми поставили дуже амбіційні терміни. До 2017 року угода повинна повністю бути імплементована. Для нас вкрай важливо виконати угоду, адаптувати українське законодавство до європейських стандартів, показати, що Україна відповідає правилам Європейського Союзу, що ми провели справді європейські реформи та зробили ті зміни, які роблять Україну європейською державою не на папері, а в реальності». 

Присутній на засіданні уряду голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський у своєму виступі зазначив: імплементація угоди — справа не одного дня та що вона вимагатиме напруженої роботи та відповідного моніторингу. Також посол ЄС ще раз наголосив, що угода не тільки не становить жодної загрози для третіх сторін, але й відкриває нові перспективи для всіх партнерів України. Зрозуміло, що це запевнення європейського дипломата насамперед адресувалося Росії. 

А от український прем’єр був менш дипломатичним, заявивши, що в нього «немає жодних позитивних очікувань щодо Росії». А. Яценюк закликав готуватися до того, що Росія все одно запроваджуватиме торговельні обмеження: «Хочу офіційно заявити: тільки-но Росія запровадить щодо України торговельні обмеження, ми невідкладно, в той же день, запровадимо дзеркальні заходи». Коментуючи ухвалений Верховною Радою закон про особливий статус окремих територій Донецької та Луганської областей, прем’єр зазначив: «Було два варіанти — поганий і дуже поганий. Вибрано поганий варіант, і ми зараз повинні в рамках цього приймати рішення: як далі з цим жити». До такого вибору країну спонукало те, що потрібен мир, бо надто дорого нам коштує війна. «Те, що безцінне, — це ціна людського життя. Дуже багато українців, які йшли боронити державу, загинули, сім’ї залишилися без батьків, синів, без годувальників. Через російських бандитів загинуло багато мирних жителів. Тому ціна надто висока. Кожен день війни нам коштує 80 мільйонів гривень. І тому в Україні треба встановити мир», — підкреслив А. Яценюк. Водночас він запевнив, що уряд не забиратиме гроші у Львова, Полтави, Києва, Житомира, у пенсіонерів України, у медиків, вчителів, щоб відправляти їх на відновлення територій, які не контролюються Україною, і які будуть розкрадені російськими терористами. «Тому норма закону про те, що уряд зобов’язаний фінансувати відновлення тих територій Донецької і Луганської областей, які контролюються російськими терористами, і не має права скорочувати витрати на таке відновлення, навіть якщо скорочуються витрати по іншим регіонам, мною розуміється наступним чином: я дав доручення Міністерству фінансів підготувати відповідний проект закону про створення спеціального фонду відновлення окремих територій Донецької і Луганської областей, який повинен наповнюватися з пожертв і фінансування від українських олігархів, міжнародної донорської допомоги, — і в нас буде проведена відповідна донорська конференція». За його словами, «формула запропонована дуже чітка — скинулися і відновлюйте. Всі разом. А не за рахунок зменшення і скорочення витрат цілої України». А з держбюджету уряд виділятиме кошти лише тоді, коли на цих територіях буде повністю відновлено контроль, а підприємства почнуть працювати і платити податки в центральний бюджет. Говорячи про місцеві вибори на окремих територіях Донецької і Луганської областей, прем’єр зазначив, що їх буде визнано лише за умови дотримання норм і правил міжнародного законодавства. «За інших обставин це не вибори, а легалізація бандитів, яку ми не допустимо», — наголосив А. Яценюк.

Під час засідання прем’єр також повідомив, що уряд повторно внесе до Верховної Ради пакет економічних реформи, які у вівторок були відхилені народними депутатами. «Все, що напрацьовувалося місяцями, залишилося нерозглянутим, і це серйозний удар в першу чергу по основі економічного розвитку на 2015 рік», — сказав А. Яценюк та наголосив, що цим «українцям було відмовлено в двократному зменшенні єдиного податку для малого бізнесу, у зменшенні з 41 до 15 відсотків єдиного соціального внеску, у скороченні кількості податків з 22 до 9». Саме через це уряд поки що не може внести до парламенту проект держбюджету на 2015 рік, зазначив А. Яценюк та повідомив, що Кабінет Міністрів повторно внесе ці законопроекти до Верховної Ради.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк (праворуч) та глава Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський під час засідання Кабінету Міністрів України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.