У Криму планують закрити два унікальні заповідники — Опукський і Казантипський, розташовані у східній частині півострова. Це викликало рішучий протест із боку екологів і громадських діячів.

— Таким рішенням ми дуже стурбовані, — каже голова асоціації «Екологія і світ», доктор наук Віктор Тарасенко, — і вже звернулися до влади із заявою про неприпустимість ліквідації заповідників, що являють собою унікальні природні комплекси.

У Криму територія природно-заповідного фонду становить усього 8,4% від його загальної площі, що значно нижче за рекомендований ООН рівень.

Опукський і Казантипський заповідники несуть у собі унікальний еталонно-науковий і природно-ресурсний потенціал. Тут проводяться наукові дослідження, що мають значення не тільки для Криму, а й для усього світу, оскільки заповідний фонд півострова становить особливу цінність і науково-екологічний інтерес для вчених і громадськості багатьох країн.

Основною причиною ліквідації зазначених природних комплексів називають брак пасовищ для худоби.

У разі зміни природоохоронного статусу Казантипського й Опукського заповідників Крим уже в найближчому майбутньому втратить куточок землі, де ще можна зустріти рідкісні та червонокнижні види рослин і тварин.

Крим.