Європейська комісія запропонувала проект директиви, що передбачає запровадження стандартів безпеки для створення постійних сховищ відпрацьованого ядерного палива і радіоактивних відходів.
Про це повідомляє прес-служба Єврокомісії. «Безпека турбує всіх громадян і всі країни ЄС, незважаючи на те, чи є вони прихильниками або противниками ядерної енергетики. Ми маємо забезпечити найвищі стандарти безпеки у світі, щоб захистити наших громадян, нашу воду і нашу землю від радіоактивного забруднення», — заявив комісар ЄС з питань енергетики Гунтер Уттінгер.
Проектом документа, зокрема, передбачається зобов’язати країни—члени ЄС упродовж чотирьох років з моменту набрання директивою сили розробити національні плани захоронення ядерних відходів у рамках загальних для всіх країн—членів ЄС стандартів безпеки. Національні програми мають включати будівництво та управління підземними сховищами ядерних відходів, із зазначенням термінів такого будівництва і чіткої програми дій, оцінку фінансових витрат та обрані для цього схеми фінансування.
Єврокомісія також пояснює, що розробка проекту директиви спричинена тим, що за 50 років з моменту запуску першого ядерного реактора в Європі так і не було створено жодного постійного сховища відходів і, зокрема, відпрацьованого ядерного палива. Водночас щороку кількість таких відходів у країнах—членах ЄС досягає 7 тисяч кубічних метрів.
На сьогодні в 14 країнах—членах ЄС із 27 працюють атомні електростанції.