Випадок, що стався в селі Котелеве Новоселицького району (Чернівецька область), своєю жорстокістю сколихнув усю область. Через релігійний фанатизм родина суворими постами довела 20-річну породіллю до смерті. Родичі молодої матері стверджують, що так хоче Бог, і дотримання правил необхідне для спасіння її душі та очищення після пологів. 

Каріна Черешневська на свої роки не показувала — дівчина спухла від голоду, була у зморшках, із запеченою на губах кров’ю. Вона не спілкувалася ні з ким, родичі не дозволяли, тільки з батьком, братом та 18-річним чоловіком. П’ять днів лікарі боролися за життя дівчини, але врятувати її так і не вдалося.

— Знаєте, який вона мала вигляд перед смертю? Згадайте шокуючі знімки із Бухенвальда. Вона взагалі не вживала їжі. Ми щосили боролися за її життя. Важила жінка лише 40 кілограмів. Щоб дійти до такого стану, треба було близько місяця дуже сильно обмежувати себе у харчуванні. Відразу ж поставили діагноз: аліментарна дистрофія. Я бачив таких людей під час післявоєнного голоду в 1947 році. Намагався розпитати пацієнтку, чому вона не їла, але безрезультатно: на моє прохання вона лише могла ледь поворухнути губами... До реанімації вхід заборонений, але я зробив виняток для її родичів. Найбільше мене здивувало й обурило те, що жінці, котра помирала з голоду, вони приносили воду. Я працюю реаніматологом уже 41 рік, але такого ще не бачив. Підійшов до цих людей і кажу: «Ви б їй бульйону принесли, супу, м’яса». — «Не вчіть нас, що треба робити», — відповіли вони сердито. Тоді я наказав їм негайно залишити реанімацію. Наступного дня родичка пацієнтки, студентка 4-го курсу, почала її нормально годувати. Хвора приймала їжу, в неї з’явилося бажання жити. Ми переливали кров, та все даремно. У неї гемоглобін був 22—29 при нормі 110—140. У її організмі вже відбулися незворотні зміни — Каріна помирала на наших очах, а ми нічого не могли вдіяти, було запізно. Якби її раніше привезли, все було б інакше. Жінка вижила б, — розповів завідувач реанімаційного відділення Чернівецької обласної лікарні Аурел Руснак.

За півтора місяця до смерті Каріна народила дитину — вдома, без допомоги лікарів. Пуповину породіллі перерізав її 18-річний співмешканець звичайнісіньким лезом. Шокує і той факт, що ніхто навіть не знав, що Каріна вагітна. За дев’ять місяців вона так і не стала на облік, не зверталася до медиків. Туди, де живе її сім’я (у Каріни 10 братів і сестер), стороннім неможливо увійти. Пізніше лікарі дізналися, що такий само трагічний випадок стався і з матір’ю Каріни — Оленою, яка померла три роки тому.

За словами дідуся Каріни Віктора Черешневського, жінок занапастив його син Юрій.

— Ви думаєте, їм нема чого їсти? Неправда! У них є корова, гуси, качки. Господарство велике. Є машина. Ось тільки син мій давно пішов кривою стежиною: спочатку занапастив дружину, а тепер і доньку. Ми не спілкуємося з ним уже кілька років, у хату він мене не пускає, й онуки теж. Уже багато років для Юрія є тільки один авторитет — це голова секти, в яку його затягли. Тільки він розпоряджається життями тих, кого втягнув у свою віру. Я дуже переживаю за решту моїх онуків. На виданні кілька дівчаток. Я дуже боюся, що їх теж чекає доля матері та сестри. Хто наступний? — жахається Віктор Черешневський.

Для місцевої влади ця трагедія стала несподіванкою. У сільраді кажуть, що самі не знають, в якого бога вірять Черешневські, й чому ця релігія дозволяє губити життя людей.

— Їхні діти до школи не ходили. Соціальним службам вони пообіцяли навчати їх удома. Старші діти працюють на будівництві, але майже ні з ким не спілкуються. Про народження дитини ми дізналися, коли Каріна потрапила до лікарні. Разом з міліцією, медиками та представниками райдержадміністрації ми поїхали до них, щоб оглянути новонароджену дитину. Але де там! Вони на всю гучність увімкнули музику, почали знімати нас на камеру мобільного, а потім спустили собак. У результаті немовля нам показали через вікно, — розповів голова сільради Володимир Трипадуш.

Пізніше сім’ю вдалося переконати привезти дівчинку до лікарні. Лікарі кажуть, що її стан був середньої тяжкості, також недоїдала. Тепер поруч із немовлям перебуває юний батько. Але лікарі кажуть, що, оскільки покійна Каріна і 18-річний чоловік Марін не були у шлюбі, без необхідних документів дитину йому не віддадуть. Начальник відділу у справах дітей Новоселицької районної адміністрації Світлана Михайлова запевнила, що вже є клопотання про те, щоб забрати новонароджену дитину із сім’ї.

Як повідомили в облдерж-адміністрації, у селі Котелевому Новоселицького району зареєстровано дві громади православних церков, баптисти, п’ятидесятники, адвентисти, а в сусідньому селі є ще й свідки Ієгови. До жодної з них не належить сім’я Черешневських. На запитання про їхнє віросповідання, чоловік Каріни сказав, що вони... християни.