Парламентська хроніка

Ранкове засідання 16 вересня

Верховна Рада та Європейський парламент синхронно ратифікували угоду про асоціацію. Цей день, поза сумнівом, увійде в історію не лише України, а й усієї Європи та навіть світу. Свою дорогу до європейського співтовариства та європейських цінностей уже пройшов не один народ, у тому числі й пострадянські держави. Однак український шлях до Європи виявився найскладнішим, найпатріотичнішим і, на жаль, скроплений кров’ю.

За ратифікацію угоди про асоціацію між Україною та ЄС проголосували 355 народних депутатів, проти — 0. Європейський парламент (535 голосів «за»). Українські парламентарії заспівали Гімн України, а європарламентарії стоячи аплодували цьому. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав закон про ратифікацію угоди, який одразу скріпив своїм підписом Президент України Петро Порошенко. «Ми завершили процедуру, і з 1 листопада угода вступає в силу, — сказав Петро Порошенко. — Це справжній прорив України». Одразу після ратифікації угоди про асоціацію депутати також проголосували за заяву Верховної Ради «Про європейський вибір України».

 

16 вересня 2014. Верховна Рада України. 13 годин 17 хвилин 42 секунди.


 
16 вересня 2014. Європарламент.  12 годин 17 хвилин 42 секунди.  (13 год. 17 хв. 42 сек. за київським часом).

А розвивалися події в парламенті так. Зранку відбулося закрите пленарне засідання — народні обранці мали заслухати за зачиненими дверима керівників силових відомств про ситуацію у зоні АТО та прийняти два президентські закони, які передбачалися мінськими домовленостями від 5 вересня та мирним планом Президента — про особливий статус територій Донбасу, які перебувають у зоні АТО, та про амністію. Журналістів не пускали ані до ложі преси, ані до парламентських кулуарів, тож за подіями у сесійній залі доводилося стежити з соціальних мереж, куди активно дописують деякі депутати.

Спочатку народні обранці не підтримали проведення засідання парламенту в закритому режимі — за таке рішення, за інформацією офіційного сайту Верховної Ради, проголосував лише 121 депутат. Депутат від «Свободи» Юрій Сиротюк пояснив у Фейсбуці: «Такі важливі законопроекти мають розглядатися у відкритому режимі, щоб це бачили самі люди». Водночас депутат від «Батьківщини» Олександр Бригинець на своїй сторінці у ФБ висловив іншу думку: «Депутати не хочуть почути правду про стан справ в АТО на закритому засіданні, а на відкритому говорити про речі, які є державною таємницею, не можна...»

Лідери фракцій пішли радитися з Головою Верховної Ради Олександром Турчиновим.

О 12-й годині депутати таки проголосували за проведення закритого засідання. Юрій Дерев’янко виклав у ФБ фото електронного табло у сесійній залі з результатами голосування: 265 «за». До парламенту прибули Президент України Петро Порошенко і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Народні депутати підтримали два президентські законопроекти — №5081 «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» та №5082 «Про недопущення переслідування та покарання осіб—учасників подій на території Донецької та Луганської областей». Особливий статус і особливий порядок самоврядування на Донбасі пропонується встановити на три роки, провести місцеві вибори у цьому регіоні, а новообрані місцеві ради не можуть бути розпущені протягом трьох років. Окрім того, у законопроекті є гарантовані захищені статті фінансування Донбасу, які не можуть бути урізані при секвестрі бюджету. Також буде надано гарантії недопущення кримінального переслідування учасників подій на території Донецької та Луганської областей. Однак під амністію не потраплять злочинці, які підпадають під статті Кримінального кодексу, — вчинили вбивства, тероризм, мародерство, знущання над загиблими та інші тяжкі злочини.

О 12.30 для журналістів нарешті відчинили двері «ложі преси» і парламент продовжив роботу у відкритому режимі з прямою трансляцією. Депутати перейшли до розгляду проекту закону про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов заявив, що ця угода, безумовно, змінить історію України. Адже вперше в історії континенту мільйони людей постали на боротьбу з готовністю віддати своє життя за право жити в європейській спільноті, стати на захист верховенства права, миру і стабільності.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, представляючи з трибуни проект Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, наголосив: ще ніколи в історії України та ЄС не було документа про асоціацію, сплаченого такою високою ціною, і документа, який би мав такий визначальний вплив у Європі. Міністр подякував усім політикам, дипломатам і експертам за роботу над угодою, яка є моделлю реформ, які потрібні Україні, і які здійснюватимуться разом із ЄС. «У світлі принесених за угоду жертв, це не просто текст, а світло для всіх українців, — сказав Клімкін. — Європа для України — це рух уперед, це рух до майбутнього, пострадянський простір — це частина нашого минулого, а Європа — це наше майбутнє».

Під час обговорення всі лідери фракцій виступили одностайно «за» ратифікацію угоди. Лідер «Свободи» Олег Тягнибок назвав угоду «важливим кроком до звільнення України від економічних та політичних пут Москви», а також до модернізації всіх сфер життя і суспільства, до підвищення якості життя, до зростання економіки. Водночас він висловився проти будь-яких консультацій із Росією.

Анатолій Кінах (ДГ «Економічний розвиток») застеріг: ратифікація угоди не повинна бути очікуванням дива, адже перед Україною постає дуже багато домашніх завдань, багато волі та ресурсів має бути спрямовано на те, щоб Україна не зійшла з європейського шляху, могла захищати свої національні та економічні інтереси. Парламентарій закликав уряд якнайшвидше затвердити національну програму імплементації угоди про асоціацію.

Підтримати ратифікацію угоди про асоціацію вирішила навіть фракція Партії регіонів. Про це поінформував депутат від ПР Борис Колесніков. «В Україні зараз ситуація така, як після Другої світової війни», -сказав він і закликав європейську спільноту це врахувати.

Цивілізаційним вибором України назвав ратифікацію Угоди про асоціацію Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. «Ми виправляємо помилку, допущену 350 років тому, — сказав він. — Україна — це Європа, і так сказав, і зробив український народ. Під угодою стоїть підпис всієї України».

О 13-й годині в режимі прямого телемосту між Верховною Радою та Європарламентом розпочалася синхронна одночасна ратифікація Угоди про асоціацію. Українські та європейські парламентарії привітали один одного бурхливими оплесками. Президент Європарламенту Мартін Шульц зауважив, що ще три місяці тому ніхто не міг подумати, що кордони Європи можуть бути пересунуті насильно і що Україна опиниться перед такою загрозою, що превалюватиме той, хто має більшу силу. Президент Європарламенту визнав, що в Європі розв’язалася війна. «Війна розв’язалася в Європі, і те, що відбувається в Україні, торкається всіх нас», — сказав М. Шульц.

Президент України Петро Порошенко, звертаючись до співвітчизників та європейських парламентаріїв українською та англійською мовами, подякував за оплески та підтримку України та всім, хто був причетний до цього процесу — від політиків і науковців до рядових громадян, які рішуче підтримували європейський курс. Глава держави зазначив, що атмосфера у залі Верховної Ради нагадує атмосферу 1991 року, коли ми здобули Незалежність. Він наголосив, що євроінтеграція стала українською національною ідеєю, а Небесна Сотня і 882 відважні українські воїни склали голову не лише за Україну, а за те, щоб ми посіли належне місце серед європейських народів.

У своєму виступі глава держави також підкреслив, що синхронна ратифікація угоди буде святом не лише України, а всієї об’єднаної Європи, бо без України об’єднаної Європи немає. При цьому він відзначив, що, незважаючи на шалений тиск, в Угоді про асоціацію не змінено жодного слова, крапки чи коми.

Президент запевнив, що одразу в сесійній залі підпише угоду і доручив українському уряду вже завтра затвердити план виконання угоди і розпочати втілювати його у життя. Найближчим часом, заявив Порошенко, буде презентовано Національний план реформ «Стратегія-2020», і ці реформи передбачатимуть потужну «антикорупційну операцію». Президент звернувся до парламенту з вимогою вже сьогодні ухвалити закон про Антикорупційне бюро.

Звертаючись до депутатів, Петро Порошенко закликав «не перетягувати ковдру»: «Немає в нас ковдри, яку кожний тягне на себе. Це — відповідальність Президента, уряду, парламенту. Тільки тоді, коли ми будемо діяти об’єднано і ефективно, ми досягнемо перемоги. Якщо хтось спробує відкрити внутрішній фронт — це буде проти України, і ні я, ні уряд, ні Верховна Рада цього не дасть зробити».

Насамкінець Президент процитував українського письменника Миколу Хвильового: «Ми розуміємо Європу, як психологічну категорію, яка виводить нас на великий тракт прогресу».

Одразу після ратифікації Угоди про асоціацію депутати проголосували за заяву Верховної Ради «Про європейський вибір України» (289 — «за»). У ній український парламент висловив наміри подати заявку на членство в ЄС за умови дотримання нашою державою принципів демократії, поваги до фундаментальних свобод, прав людини та забезпечення верховенства права. У заяві визнано кінцеву мету України — набуття повноправного членства в Євросоюзі.

Опісля народні обранці перейшли до розгляду за скороченою процедурою низки антикорупційних законопроектів, голосування за які було перенесено на вечірнє пленарне засідання.

Президент України Петро ПОРОШЕНКО:

— З часів Другої світової жодна нація за право бути європейцями не платила такої високої ціни. Хто зараз після цього наважиться зачинити двері перед Україною?

Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК:

— Прикро, що ця угода скріплена кров’ю. Але такий вибір, така плата за свободу, демократію і незалежність. Підписання угоди і її ратифікація — це тільки перший крок, початок великого європейського шляху, а результативність залежить тільки від нашої волі.

Голова Верховної Ради України Олександр ТУРЧИНОВ:

— Ратифікація угоди — це перший вагомий крок до інтеграції України до європейських цінностей. Саме так Україна, як європейська держава, поділяє цінності демократії та верховенства права, підкреслює свій суверенний вибір на користь майбутнього членства в ЄС.

Президент Європарламенту Мартін ШУЛЬЦ:

— Європарламент завжди захищав територіальну цілісність України і продовжуватиме це робити для того, щоб мрії людей України, мрії людей, які боролися на Майдані, могли стати реальністю і матеріалізуватися.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА та з сайту Європарламенту.