Кияни зможуть навчитися офіційно платити за своє здоров’я
Про необхідність реформи охорони здоров’я в Україні говорять дуже давно. Але, схоже, кардинально ніхто нічого змінювати не збирається. Одні стверджують, що такій бідній країні, як наша, страхова медицина не по кишені. Інші натякають: усталені тіньові стосунки пацієнтів і лікарів на тлі офіційно безплатної охорони здоров’я — прийнятна для всіх схема одержання і надання медичної допомоги. Втім, ясно одне — дармової медицини вже немає, а здоров’я перетворилося на товар, що купується винятково за гроші. Очевидно, щоб люди звикли до цієї думки, в столиці з нового року хочуть ввести в практику лікарняні каси. 
За словами президента «Асоціації працівників лікарняних кас України» Валентина Парія, це не ноу-хау для країни. Подібні благодійні об’єднання громадян існують в Україні вже протягом 13 років. Але сьогодні вони розглядаються як фундамент реформування системи охорони здоров’я.
Із приходом колишнього міського голови Комсомольська, в якому й було запроваджено лікарняні каси, Олександра Попова до київської МДА, у такий спосіб хочуть реформувати медицину й у столиці. Пан Попов навіть пообіцяв заплатити членські внески в ці каси за всіх пенсіонерів міста. Зрозуміло, що за рахунок держбюджету, тобто за рахунок платників податків. Хоча саму можливість такого щедрого жесту експерти беруть під сумнів. Адже на це, за деякими оцінками, буде потрібно 296 млн. грн. (весь медичний бюджет-2010 столиці становить 2,2 млрд. грн.). А міська скарбниця, за словами директора аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександра Сергієнка, наповнена лише наполовину від запланованого, передає інформаційне агентство «Наш продукт».
Ініціатори проекту сподіваються, що за своїх працівників внески заплатять роботодавці. А щоб каси не зазнавали проблем, потрібно щоб 60—70% надходжень перенаправляли саме підприємства. Поки ж, за даними статистики, тільки 4,4% членських відрахувань роблять підприємства за свій персонал.
На думку голови наглядової ради Всеукраїнського конгресу з безпеки медицини Олександра Капшука, в проекті є низка юридичних непогодженостей. Наприклад, діяльність лікарняних кас схожа на діяльність фінансової установи. Але при цьому вони не відраховують податків, бо за статутом є благодійною організацією.
Фахівці вважають, що істотних змін у медицину Києва лікарняні каси не привнесуть. Багато хто побоюється використання адмінресурсу при залученні народу в цю систему... Та й до кінця не зрозуміло, хто розпоряджатиметься внесками до лікарняних кас і контролювати цільове їхнє використання.