У Чернігові відбувся запуск шахтного водоскиду у гирлі Стрижня та розпочалося поступове наповнення водою ділянки річки від госпіталю до впадіння в Десну.
Зазначимо, що це подія для обласного центру неординарна. Екологи, громадськість десятиліттями били на сполох щодо стану річки Стрижень. Вона — невеличка, лише 32 кілометри. Та вісім із них проходять Черніговом. І ось ці кілометри перетворилися на суцільне пекло для джерельної води. Зливи нечистот із прибережних садиб, підприємств, викидання сміття у річку недбайливцями зробили Стрижень «смердючим коктейлем». Особливо це відчутно влітку, коли зовнішньо привабливе для відпочинку місце відлякує смородом. Далі «рідина» прямувала на центральний пляж Десни, а потім — до Дніпра.
Цього року влада вперше спустила воду і розпочала реалізацію першого етапу проекту «Поліпшення санітарно-екологічного стану річки Стрижень». Проходив він небезболісно, із втратами. Насамперед під час скиду води загинуло багато риби. Улітку бракувало коштів для очищення русла. І все-таки завдяки працівникам ДП «Чернігівська пересувна механізована колона №59» (ПМК-59) виробничого акціонерного товариства «Чернігівводбуд», які з лютого працювали на об’єкті, проведена значна робота. Брала участь у суботниках з очищення Стрижня і громадськість. Отож значна частина русла річки тепер очищена, впорядкована. Реконструйований шахтний водоскид-водовипуск відтепер працюватиме надійно, матиме сміттєзатримувальну решітку.
Як повідомив міський голова Олександр Соколов, з міського природоохоронного фонду на реалізацію цих заходів пішло 1,5 мільйона гривень.
— Хоча зроблено чимало, — зазначив керівник виконавчої влади міста, — попереду нас чекає ще багато роботи з оновлення Стрижня. Слід розчистити русло річки, відновити джерела, які її живлять, та провести реконструкцію очисних споруд і зливної каналізації в місті. На все це потрібно 88 мільйонів гривень.
Під час візиту до Чернігова Прем’єр-міністра України Миколи Азарова міська влада поставила перед ним питання про виділення з Державного природоохоронного фонду 19,5 мільйона гривень на продовження поліпшення стану Стрижня. Надія на отримання цих коштів є. Адже Київ зацікавлений в якості питної води, яка надходить з Десни. А поки що управлінню житлово-комунального господарства міськради доручено продовжувати системну роботу з очищення Стрижня.
Чернігів.
На знімку: міський голова Чернігова Олександр Соколов вручив грамоти кращим будівельникам ПМК-59.
Фото автора.