«Удільні князі й цілющі грязі» — так називалася публікація в «Голосі Україні», присвячена проблемам порятунку унікального бальнеологічного курорту України —  Куяльницького лиману.

Нагадаємо, що народний депутат України Сергій Гриневецький, стривожений, як і тисячі одеситів, тим, що буквально на очах знищують Куяльницкий лиман, звернувся з депутатським запитом до Президента України Віктора Януковича. Відповідь на депутатський запит він отримав від Прем’єр-міністра України Миколи Азарова.

— Я не задоволений відповіддю й глибиною розуміння цього питання, — заявив «Голосу України» Сергій Гриневецький. — Питання про Куяльник — це не тільки питання збереження унікальної екосистеми, а й питання збереження рекреаційних ресурсів. Туризм і рекреація — це ті сфери, які можуть приносити гроші в державний бюджет. Тож екологічне збереження Куяльника — питання не регіонального, а загальнодержавного значення. Тому я маю намір надалі порушувати це питання перед центральними органами влади, щоб вийти на прийнятне рішення.

Нагадаємо, що причиною виникнення проблеми бальнеологічного курорту із цілющими грязями є варварське водо- і природокористування в районі лиману. Площа його водного дзеркала порівняно з 1975 роком зменшилася на 13 мільйонів кубометрів. Із усього стоку річок, що впадають у Великий Куяльник, до самої річки доходить тільки 15%. Інше забирається на господарське водокористування. За даними вчених, верхів’я Куяльника вже мертве.

Якщо немає допомоги з Кабінету Міністрів, то в Одесі вирішили вживати заходів на місцевому рівні для порятунку курорту. Відповідно до рішення Одеської обласної ради створено Басейнову раду річки Великий Куяльник і Куяльницького лиману. Її очолив заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Анатолій Новаковський. До складу басейнової ради увійшли депутати обласної ради, учені, екологи, фахівці з надзвичайних ситуацій і їх наслідків.

Які завдання стоять перед басейновою радою річки Куяльник і Куяльницького лиману?

Перший заступник голови Одеської обласної ради Микола Тиндюк розповів «Голосу України», що на основі аналітичних матеріалів і пропозицій науковців і безпосередньо водокористувачів почнеться обробка матеріалів, пов’язаних з регулюванням водогосподарчої діяльності і природоохоронних заходів у районі Куяльницького лиману. Матеріали Басейнової ради надсилатимуть до Держводгоспу та  в інші центральні органи влади для врахування в практичній діяльності і вжиття необхідних заходів для порятунку бальнеологічного курорту.

Учені й медики, громадськість сьогодні просять оголосити район Куяльницького лиману і річок його басейну зоною надзвичайної екологічної ситуації. Кабінет Міністрів з такою постановкою і розв’язанням питання з порятунку курорту «Куяльницький лиман» не згоден. Прем’єр-міністр України Микола Азаров пропонує надати курорту «Куяльник» статус курорту державного значення і створити регіональний ландшафтний парк «Куяльницький». Пропозиції, на перший погляд, непогані. Але навіть за форсованого їх впровадження в життя і безперебійного фінансового забезпечення мине щонайменше 5—10 років. Де гарантія того, що Куяльницький лиман не зникне з карти України? Таких гарантій учені не дають і пропонують негайно починати рятувати унікальну природну перлину півдня України. Ліпше все-таки журавель у небі, ніж синиця в руці — кажуть вони.

Одеса.