Державна науково-педагогічна бібліотека (ДНПБ) України, про яку мріяли освітяни й бібліотекарі понад 100 років, заснована з ініціативи Академії педагогічних наук та Міністерства освіти і науки у 2000-му. 
Створена на базі наукової бібліотеки Інституту педагогіки АПН та Центральної освітянської бібліотеки МОН, ДНПБ поєднала в собі функції бібліотеки загальнодержавного рівня та спеціальної академічної книгозбірні. Де-юре вона є науково-дослідною установою в складі НАПН. У листопаді 2003 року їй присвоєно ім’я видатного педагога-гуманіста і вченого Василя Сухомлинського.
Мета діяльності ДНПБ — науково-інформаційне забезпечення інноваційного розвитку освіти, упровадження досягнень науки та передового досвіду, а також сприяння освіті та самоосвіті педагогічних, науково-педагогічних, бібліотечних кадрів, студентів, батьків.
ДНПБ формує всеукраїнський галузевий інформаційний ресурс, який об’єднує фонди бібліотек мережі. Значною частиною цього ресурсу є сама книгозбірня імені Сухомлинського, що налічує понад півмільйона примірників документів на різних носіях інформації. Важливими складовими фонду є рідкісні та цінні видання з педагогіки та психології (ІІ пол. XVІІ — поч. ХХ ст.), результати дисертаційних досліджень, вітчизняні та зарубіжні підручники (ХІХ—XXІ ст.) для закладів освіти різного рівня та галузеві періодичні видання понад 1000 назв (1836—2009 рр.), документи іноземними мовами. Щорічно ресурсами бібліотеки користуються понад 40 тис. осіб, яким видається понад 400 тис. документів.