Найбільшу в Україні колекцію павуків-птахоїдів зібрав житель Дніпропетровська Максим Задорожній. Майже чотириста екземплярів, що об’єднали в собі близько вісімдесяти видів павуків, він тримає... у своїй міській квартирі.

Колекціонер розповідає, що павуки досить невибагливі в утриманні (порівняно із собакою чи кішкою). Місця багато не займають — хоча для кожного потрібна окрема ємність розміром не менше двох-трьох розмахів лап. Годує своїх підопічних колекціонер не частіше одного разу на півмісяця. Часом вони по півроку відмовляються від їжі: павуки холоднокровні й особливо не витрачають енергію на зігрівання й рух.

Щодо ризиків, то вони є, до того ж чималі. Щоб їх уникнути, необхідно дотримуватися певних правил безпеки у спілкуванні з «експонатами» колекції.

— Насамперед, це ворсинки. Люди з алергією, особливо на шерсть, мають бути готові, що проникнення в тераріум може супроводжуватися певною реакцією шкіри. Взяття павука в руки, прибирання тераріуму — усе має проводитися в рукавичках, — розповідає Максим Задорожній. — Також є ймовірність укусів. Є три види павуків: з безпечним укусом (як в оси), з відносно небезпечним і з дуже небезпечним укусом.

За словами Максима Задорожнього, українські колекціонери нині віддають перевагу в розведенні самок: ті живуть від 8 до 35 років, тоді як самці — не більше року.

 

Дніпропетровська область.

Фото ІА «Мост-Днепр».