«Одного разу дитина запитала в мене: «Що таке океан?». І я не знав, що відповісти. Якими словами описати океан». І, не знайшовши слів, французький режисер Жак Перрен вирішив показати океан на екрані. Фільм, знятий спільно з Жаком Клюзо, вже став сенсацією документального кіно.

Цього тижня презентаційний показ відбувся в Києві. Документальну стрічку знімали в 54 країнах світу протягом восьми років. І, як зауважив французький режисер Жак Перрен під час відеопрес-конференції, ще чотири роки тривала підготовка до зйомок. Називається фільм — «Океани».
Про Жака Перрена кажуть, що він намагається екранізувати географічний атлас. Його попередні роботи «Мікрокосмос» (про світ комах) і «Дика міграція» (про перелітних птахів) залишили незабутні враження. Проте ті, кому пощастило побачити «Океани», характеризують стрічку одним словом — «шок». Океанологи, які десятиліттями досліджують океани, зізнавалися після перегляду: те, що вони побачили у стрічці, навіть уявити не могли. Подеколи глядачам здавалося, що на екрані — комп’ютерна анімація, а не реальні зйомки. Секрет відкрив автор: «Над створенням фільму працювали 400 людей. Поки ми готувалися до зйомок, було розроблено багато винаходів, які дали змогу зняти стрічку на найвищому рівні. Під час зйомок жодна людина не спустилася під воду. Все робила техніка». Спеціально для зйомок виготовили 12-кілограмові камери міні-вертольоти, стабілізатори на основі військових технологій. На дні океану працювала «кіностудія» розміром 100 на 40 метрів. «У фільмі ми показали 90 видів підводних жителів. А відзняли 200. З матеріалів, які не ввійшли до стрічки, буде змонтовано 4-серійний телефільм. А ще заплановано зробити фільм про те, як його створювали». У наших кінотеатрах стрічку демонструватимуть з 14 жовтня.
 
 
Руслана ЗАСЛАВЕЦЬ, студентка КНУ.
 
 
На знімках: Жак Клюзо (ліворуч) і Жак Перрен; кадр із фільму.
Фото Universum Film.