Центр ядерної медицини вчора відкрився в Києві. Це своєрідний прорив у наданні онкологічної допомоги на основі сучасних ПЕТ-технологій. За рік установа може проводити близько 9 тисяч обстежень і лікувати понад 5 тисяч онкохворих.

За словами Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, який приїхав на відкриття Центру ядерної медицини (на знімку), подібні установи повинні бути вже через два роки в кожній області. А поки що, в листопаді, запустять схожу установу на базі Феофанії.
Перших пацієнтів новий центр почав приймати за кілька днів до офіційного старту своєї роботи. Їм дуже пощастило, бо подібних центрів немає не тільки в Україні, а й на території колишнього Союзу. Його унікальність у надточному діагностичному (циклотронно-радіохімічний комплекс, ПЕТ\КТ сканери, гамма-камери тощо) і лікувальному обладнанні. Фахівці стверджують: таке обладнання дасть змогу не тільки виявити рак на ранніх стадіях, а й відстежити якість лікування.
Значення цього центру важко переоцінити. Він довго будувався через недостатність фінансування (обійшовся в 360 млн. — Авт.). Хоча в держпрограмі «Онкологія» закладалася необхідність створення таких лікувально-діагностичних установ. Центр фінансується в рамках держави. І працюватиме він не тільки на киян, а й на всю країну.
Лариса Салько — господиня кабінету, обладнаного ПЕТ\КТ комплексом, називає його «мрією діагноста». (Таких кабінетів у центрі два. Один з них спеціалізуватиметься на дітях.) Співрозмовниця вже 17 років займається комп’ютерною томографією в Київській міській онкологічній лікарні, на території якої й розташований новий Центр ядерної медицини. Пройшла стажування у Відні, і тепер освоює нове обладнання. Лікар пояснює перевагу симбіозу двох методів:
— Метод КТ дозволяє домагатися точної локалізації патології, а метод ПЕТ (позитронно-емісійна терапія) фіксує відхилення й порушення ще на молекулярному рівні. При порушенні метаболізму клітин вони особливим чином фіксують ізотоп, що вводиться хворому. Європу ми в цьому плані випередили. Їхні клініки оснащені розрізненими методиками, а в нас — дві в одному, бо наш центр відкрився пізніше, а наука не стоїть на місці.
Лариса Григорівна на моніторі показує діагностичну панораму історії хвороби пацієнтки, котра страждає на рак молочної залози. Констатує: на жаль, рак на пізній стадії дав безліч метастаз. Каже: рання діагностика — запорука лікування онкозахворювань. На цій установці не тільки діагностують проблему, а й після курсу лікування хіміотерапії або опромінення можна точно, а не «на око», простежити його ефективність.
Високоенергетичний лінійний прискорювач знаходиться за автоматичними броньованими дверима. По центру кімнати така собі установка, що нагадує об’єкт із якогось фантастичного фільму кінця минулого століття. Однак сьогодні місія цього обладнання цілком реальна — лікування ракових пухлин щадним шляхом без операційного втручання. Метод радіохірургії давно застосовується у світових клініках. Тепер його практикують і в нас. До відкриття центру такі апарати в столиці були у двох приватних клініках і в Інституті нейрохірургії. За словами інженера-радіолога Олександра Спешинського, подібний цільний замкнений комплекс — єдиний на просторах СНД. Одного пацієнта на такому «лінійнику» обслуговує ціла команда (18 осіб) фахівців: радіологи, хіміки, хірурги...
Ситуацію у вітчизняній онкології «Голосу України» коментує головний онколог Мінохорони здоров’я України, директор Національного інституту раку Ігор Щепотін:
— За останні два роки ми почали фіксувати зниження смертності від раку. За цей час дитяча виживаність збільшилася на 15%. Приблизно на стільки само підвищився рівень спеціальної онкологічної допомоги. Це означає, що онкохворих лікують у спеціалізованих медустановах.
Ситуація покращилася, гадаю, тому, що до онкології підвищена увага не тільки з боку населення, а й з боку влади. Свою позитивну роль зіграв прийнятий торік парламентом закон «Про боротьбу з онкологічними захворюваннями». Він підкріплений певною фінансовою статтею бюджету. Цього року на медикаменти виділено приблизно 200 мільйонів гривень, на обладнання — 35. Я розумію, що країна перебуває в стані кризи, але нам, онкологам — гріх скаржитися.
 
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.