Учені виявили механізми, які дають змогу рослинам пристосовуватися до радіоактивного забруднення у закритій зоні навколо Чорнобильської атомної електростанції.
Дослідницька група вивчала поведінку соєвих бобів і льону. В 2007 році вчені посіяли ці рослини на забрудненій ділянці біля Прип’яті — містечка працівників ЧАЕС, яке спорожніло після аварії. Одночасно із цим дослідники поклали в землю насіння сої й льону на полі, очищеному від радіоактивного забруднення.
Виявилося, що рослини за досить короткий строк зуміли пристосуватися до умов високого радіаційного фону. «Просто неймовірно, наскільки швидко зуміла адаптуватися ця екосистема», — сказав один із членів дослідницької групи Мартін Хайдух.
Після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році багато експертів припускали, що забруднена зона навколо станції протягом багатьох років залишатиметься територією, на якій не виживають ні тварини, ні рослини. Однак у 30-кілометровій зоні відчуження, що включає в себе міста Прип’ять і Чорнобиль, стала бурхливо розвиватися рослинність. Експерти припускають, що рослинам було досить просто освоїтися у нових радіоактивних умовах, оскільки мільйони років тому життя на Землі вже було змушене боротися з високими дозами радіації. І події на ЧАЕС могли відродити ці древні механізми.
«Імовірно, у рослинах уже є якісь алгоритми. На Землі завжди була присутня радіація з перших етапів формування нашої планети, — відзначає Хайдух. — У ті часи рівень радіації на земній поверхні був набагато вищий, ніж зараз. Судячи з усього, рослини зіткнулися з радіацією, коли життя на Землі тільки зароджувалося, і через це виробили нинішній механізм», повідомляє ВВС.