«У місті Славутичі Київської області спільними зусиллями комунального підприємства ЖКЦ (директор Ірина Жаболенко) і товариства захисту тварин «ЗОВ» створено майданчик для безпритульних тварин, де їх лікують, годують, стерилізують, знаходять нових господарів. Допомагають у цьому мешканці міста, приватні підприємці».
Це витяг із листа нашої читачки Аліни Купріянової, в минулому гірського інженера-технолога, а нині пенсіонерки і члена благодійного товариства із захисту тварин міста Славутич «ЗОВ» (Забери, Обігрій, Виховай). Лист особливий, бо зазвичай нам розповідають про проблеми і негаразди, нарікаючи на місцеву владу. А тут несподівано — подяка (у тому числі й міському голові Володимирові Удовиченку) за розуміння і співпрацю.
Йдеться в листі про те, що в навчальних закладах міста і навіть у міліції прочитано лекції з екологічної етики. Серед школярів проводяться конкурси малюнків, фотографій і творів на тему: «Захист тварин у нашому місті». На інтернет-сайті міста розміщено для обговорення «Правила утримання домашніх та інших тварин». Ідилія...
Не полінувалася, залізла на сайт Славутича, щоб дізнатися, що то за організація. І одразу натрапила на дискусію: одні закликають «маразматиків із ЗОВу винищити». Другі — допомогти ЗОВу, який займається благородною справою, допомагає контролювати кількість безпритульних тварин. А це — вже реальність суспільства, де триває дискусія: голуб — це символ миру, делікатесна страва чи розносник сифілісу та інших нехороших хвороб? Собака — це друг людини чи головна небезпека пустирів та міських околиць? У кожного своя правда і своя статистика. Одні пригадують випадки, коли бродячі собаки нападали на людей, другі заперечують, що в процентному співвідношенні значно частіше кусають людей не дикі, а домашні пси.
І ця дискусія давно вийшла за межі країни. Під час візиту Президента України Віктора Януковича до Німеччини його зустріли пікетувальники, розфарбовані у синьо-жовті кольори. У такий спосіб представники німецького відділення міжнародної організації РЕТА (люди за етичне поводження з тваринами) висловлювали свій протест проти порушення прав... тварин в Україні.
Божевілля? Хто б людей захистив? Але, можливо, коли навчимося поважати права тварин, можна буде не боятися за дотримання прав людей.