У вересні біля села Родникове Сімферопольського району має почати роботу перша черга сонячної фотоелектричної станції потужністю 8,5 МВт. 
Щоправда, на повну силу вона запрацює через кілька років і покриє одну третину енергетичних потреб півострова. За словами міністра палива та енергетики Криму Віктора Плакиди, проект нинішньої сонячної станції є пілотним.  До речі, перша експериментальна сонячна станція також була побудована в Криму, ще 1985 року. Вона могла давати до 5 тисяч кВт. За словами міністра, досвід її роботи ліг у розробку нових проектів відновлюваної альтернативної енергетики країни.
Перша в Україні сонячна електростанція розташована в найбільш сонячному місці кримського півострова — між селами Родникове та Аркадіївка Сімферопольського району. Фахівці компанії Crіmea Solar, зареєстрованої в Криму австрійської фірми Actіv Solar GmbH, котра реалізує проект, порахували, що тривалість інсоляції в цьому місці — близько 2500 годин на рік, або 7,4 години на день. За інформацією кримського міністра палива й енергетики, не виключено, що в цьому районі будуть розміщені й інші сонячні електростанції.
Вартість проекту оцінюється у 20 мільйонів євро. «Добору ділянки передували серйозні інженерні розвідки та розрахунки, — каже В. Плакида. — Це дало змогу вибрати першим майданчиком у 14 га район села Родникове». Вдалою ділянка виявилася не тільки завдяки тому, що тут найбільш сонячні дні, а й розташуванням поблизу високовольтних ліній електропередач. Це у свою чергу забезпечує доступ до державної мережі й дозволяє знизити інвестиційні втрати. Потужність станції на першому етапі становитиме 2,5 МВт, а до кінця року планують виробляти понад 8 МВт.
Віктор Плакида повідомив кореспондентові «Голосу України» про початок тендерних процедур у межах розробки стратегії розвитку й використання відновлюваних джерел енергії в АРК на період до 2015 року з перспективою до 2020 року. Для Криму, що забезпечений власною енергією на 10 %, а решту отримує з материка, екологічно чисті сонячні електростанції — добра підмога. Якщо вдасться реалізувати заявлений потенціал відновлюваної енергії в Криму, то півострів у майбутньому одержить до 2 тисяч МВт (нині із материка півострів бере 1250 МВт. — Авт.). Але для цього автономії треба розв'язати низку технічних завдань: передусім реконструювати лінії електропередач, а також закільцювати магістральні лінії півострова для якісного електропостачання. Реалізація таких проектів прямо залежить від фінансування. На думку фахівців, для того, щоб швидкими темпами в Криму розвивався потенціал відновлюваних джерел енергії, потрібні кошти.