Розпочинаючи під час учорашнього розширеного засідання уряду обговорення проекту Податкового кодексу, прем’єр Микола Азаров нагадав, що Україна кілька разів стояла на порозі системних реформ у податковій сфері, проте з різних причин (завжди озиралися чи на вибори, чи на політичну доцільність) Податковий кодекс ухвалити так і не вдалося, та додав, що уряд візьме на себе відповідальність за всі ризики і наслідки запровадження податкової реформи.
Перейшовши до аналізу документа, прем’єр сказав, що кодекс передбачає спрощення податкової системи, зменшення фіскального навантаження на платників податків, стимулювання відновлення, модернізації основних фондів, інноваційно-інвестиційного розвитку та створення однакових умов для всіх учасників ринку і рівноправних відносин між господарюючими суб’єктами та державою. Загалом він вважає, що запропонований урядом проект створить в Україні найпривабливіші в Європі умови для ведення бізнесу. На підкріплення цієї тези прем’єр повідомив: по-перше, замість нинішньої обтяжливої системи адміністрування буде запроваджено принцип правомірності рішень платника податку, визначено вичерпний перелік повноважень податкових органів, який не може бути розширений, кількість перевірок буде зменшено до мінімуму, а платників з бездоганною податковою історією взагалі не перевірятимуть. Також пропонується розширити права платників податків на оскарження та зменшити термін розгляду апеляції платників. Тож за цих умов «зустріч з податковим інспектором стане не правилом, як нині, а, швидше, винятком», — пообіцяв М. Азаров.
По-друге, уряд пропонує значно скоротити кількість податків і зборів, адміністрування яких лише забирало час і ресурси і у платників, і у податківців. Під скасування, зокрема, потрапляють ринковий збір, збір на видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг, збір за право використання місцевої символіки. По-третє, глава уряду обіцяє, що буде «революційно знижено ставки основних податків до рівня, який є найнижчим в Європі». За цими планами, вже у 2011 році податок на прибуток зменшиться на 6 відсотків — з нинішніх 25 до 19, а 2016-го ця ставка має становити 16 відсотків. До того ж щойно створене підприємство і підприємство з обігом до 3 мільйонів гривень оподатковуватимуться за нульовою ставкою, на десять років від податку на прибуток звільняється суднобудування, літакобудування, легка промисловість, готельний бізнес.
Податок на додану вартість с 1 січня 2014 року становитиме 17 відсотків, а відшкодування ПДВ уже з наступного року має здійснюватися в автоматичному режимі. Водночас М. Азаров пообіцяв перекрити можливості для фіктивного відшкодування ПДВ та повідомив, що під оподаткування ПДВ не підпадатимуть операції з металобрухтом та деякими іншими сировинними товарами, юридичні, консалтингові, аудиторські послуги та послуги платників єдиного податку. А тих, «хто самостійно чи з сім’єю власними силами і розумом веде бізнес з річним оборотом до 300 тисяч гривень і сплачує єдиний податок, податкова взагалі не турбуватиме», — сказав прем’єр та припустив, що тільки за рахунок податкової реформи протягом наступних двох років можна в півтора разу збільшити зарплату бюджетникам. Далі М. Азаров запропонував перейти до обговорення проекту Податкового кодексу. Проте, як наголосила голова Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська, поки що незрозуміло, що пропонується обговорювати, оскільки після того, як прем’єр «з помпою» провів презентацію цього «надсекретного кодексу», його так нікому й не показали.
Та все-таки вчора це не завадило Кабміну прийняти проект Податкового кодексу за основу. Як зазначила перший заступник голови адміністрації Президента Ірина Акімова, вже наступного тижня, після остаточного доопрацювання та схвалення, документ планується подати на розгляд парламенту.
Фото Олега МАРКЕВИЧА (Укрінформ).