Комітет з питань свободи слова та інформації рекомендує парламенту прийняти за основу і в цілому проект постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації в передвиборний період з позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року.
Відповідно до проекту (реєстр. №4549а), уряд має вжити заходів стосовно припинення відповідними службами органів виконавчої влади і державними установами перевірок ЗМІ на період проведення передвиборної кампанії.
Жінки зможуть піти на пенсію у 55, відпрацювавши 30 років
Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо права жінок дострокового виходу на пенсію).
Комітет розглянув два альтернативні законопроекти про внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо права жінок дострокового виходу на пенсію) та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді у першому читанні прийняти за основу проект закону №4476а.
Законопроектом пропонується продовжити передбачене Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» право виходу на пенсію у 55 років непрацюючим жінкам, які мають не менш як 30 років страхового стажу. А також надати можливість виходу на пенсію для таких жінок у 55 років без обмеження будь-яким терміном, тоді як альтернативним законопроектом №4476а-1 термін дострокового виходу на пенсію пропонується продовжити на один рік — до 1 січня 2016 року.
Феєрверки та салюти до завершення АТО хочуть заборонити
Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проект постанови про заборону масових гулянь та використання піротехнічних засобів по всій території України на час проведення антитерористичної операції.
Голова комітету Андрій Кожем’якін, доповідаючи проект постанови (реєстр. №4433а) на засіданні комітету, обґрунтував необхідність її прийняття тим, що в тих регіонах, де не ведуться бойові дії проти терористів, досить часто використовують феєрверки (в ресторанах, парках, гулянках просто на вулицях чи відкритих майданчиках). Це викликає обурення в більшості жителів міст, містечок та сіл і спонукає до тимчасової заборони таких заходів.
Члени комітету одноголосно підтримали проект постанови, прийняття якого, на їхню думку, сприятиме забезпеченню прав і законних інтересів населення та вшануванню пам’яті й виявленню поваги до загиблих під час антитерористичної операції українців.
 
ДОВІДКОВО
 
З 1 жовтня 2011 року відповідно до Закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» №3668-VІ від 8 липня 2011 року пенсійний вік для жінок, які народилися з 1 жовтня 1956 року по 31 грудня 1961 року, підвищується поступово з 55 до 60 років. Водночас у період до 1 січня 2015 року збережено можливість виходу на пенсію жінок після досягнення 55 років. Таке право мають жінки, які звільнилися з роботи за наявності страхового стажу не менш як 30 років. У цьому разі розмір їхньої пенсії зменшується на 0,5 відсотка за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію (пункт 7-2 «Прикінцевих положень» Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).
 
За повідомленнями Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.