Ранкове засідання 4 вересня
 
На учорашньому закритому засіданні Верховної Ради народні депутати обговорювали питання обороноздатності та економічної безпеки країни. Очікувалося, що у засіданні без камер, крім голови СБУ Валентина Наливайченка, Генерального прокурора Віталія Яреми, начальника Генштабу Віктора Муженка, членів уряду на чолі з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, участь братиме також глава Національного банку Валерія Гонтарева. А от міністра оборони Валерія Гелетея не було — він полетів на саміт НАТО.
Які саме законопроекти мала розглянути сесія, не було достеменно відомо. Порядок денний, який формується з проектів законів та постанов, був відсутній на сайті Верховної Ради. 
Водночас позафракційний народний депутат Анатолій Гриценко написав у «Фейсбуці», що сесія розглядатиме три блоки питань. Парламентарій розповів про порядок денний, за його словами, «нетаємний». Сесія, по-перше, мала розглянути питання російської агресії та її відбиття. По-друге, роботу уряду щодо забезпечення біженців із зони АТО і Криму. 
По-третє, депутати планували заслухати доповідь прем’єра про антикризові дії уряду.
Водночас парламентарій зауважив, що про запровадження воєнного стану не йдеться. Оскільки немає такого рішення Президента. «Не планується також прийняття якихось законопроектів, їх до порядку денного не включено», — написав він.
Тим часом, напередодні голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія звернувся до керівництва з проханням розглянути проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення належної організації та проведення виборів народних депутатів (реєстр. №4531). Під час попереднього пленарного засідання парламент не зміг ухвалити відповідний законопроект. У ньому, зокрема, деталізовано приписи чинного закону, корегуються строки перебігу виборчого процесу. Отже, ухвалення документа дасть змогу заощадити майже 300 млн. гривень бюджетних коштів.
Ухвалити зміни до виборчого закону в частині зниження прохідного бар’єра та відкритих списків вимагали під стінами парламенту й представники громадськості та політичних сил, зокрема, партій «ВОЛЯ», «Правий сектор» та «Автомайдан». Крім того, мітингувальники наголошували на необхідності прийняти законопроект «Про очищення влади».
У свою чергу народний депутат від фракції «Батьківщина», екс-глава Херсонської ОДА Юрій Одарченко на своїй сторінці у «Фейсбук» написав: «Нині має відбутися закрите засідання Верховної Ради. Серед іншого планую на ньому порушити питання оборони Херсонської області, необхідності передачі нам важкої техніки для можливості протистояти потенційному ворогові».
Лише близько другої години дня з’явилася інформація щодо перебігу закритого засідання. За словами Андрія Сенченка, було ухвалено лише одне рішення — депутати створили Тимчасову слідчу комісію щодо з’ясування обставин трагічних подій, які призвели до загибелі та захоплення у полон бійців добровольчих батальйонів, а також Збройних Сил на околицях Іловайська Донецької області. Очолив її А. Сенченко, а до складу ввійшли представники всіх фракцій та позафракційний депутат.
Така комісія, зауважив депутат, була створена, зокрема, з огляду на суперечливу інформацію від керівників силових структур. «Наше завдання встановити всі обставини. Хто стріляв, якщо це російські військові частини — а у нас для цього достатньо первинної інформації — то які це частини. Маємо все це зробити здобутком громадськості. Які чисельність та озброєння цих військових? Має бути також дана оцінка діям та бездіяльності всіх тих, хто в рамках так званої АТО мав ухвалювати рішення щодо координації дій і, у кінцевому результаті, ухвалити своєчасне рішення щодо відведення військ або будь-яке інше рішення, яке змогло б зберегти життя багатьом нашим співвітчизникам», — зауважив А. Сенченко.
Він повідомив також, що на засіданні порушувалося питання запровадження воєнного стану. «Було підготовлено проект постанови, але він не ставився на голосування, бо, за словами Голови Верховної Ради Олександра Турчинова, у Президента є впевненість, що у найближчі дні може бути мирне врегулювання ситуації. Тому ми вирішили сьогодні не голосувати, але якщо виявиться, що мирна розв’язка не проглядається, то доведеться скликати позачергове засідання парламенту і ухвалювати якесь рішення», — сказав він. Самі військові прямої відповіді на це запитання, за словами обранця, уникали.
Так само без конкретної відповіді військових залишилося запитання щодо евакуації складу зброї, який розміщено в Артемівську. У разі наступу російських військ він може дістатися ворогу, а також військових заводів. «Загалом із усіх представників силових структур, які виступали, задовільними відповіді були лише в керівника військової розвідки Павлова, який достатньо конкретно окреслив всю ситуацію, і з його слів було зрозуміло стан справ. Решта відповідей на більшість запитань просто уникали», — сказав А. Сенченко.
Обурений перебігом закритого засідання і голова фракції ВО «Свобода» Олег Тягнибок.
За його словами, ідея проведення закритого засідання — це погана практика. «Після сьогоднішнього закритого засідання у мене склалося враження, що наша фракція більше ніколи не підтримуватиме ідею проведення таких засідань. Ми не почули нічого нового. Фактично нам була викладена та ж інформація, яку можна дізнатися у ЗМІ та Інтернеті», — сказав він.
Водночас лідер «Свободи» підтвердив, що практично весь зал налаштований на запровадження воєнного стану в Україні. До того ж, за його словами, всі представники силового блоку, які виступали перед парламентаріями, підтверджували наявність російських військ в Україні. «Всі говорили про війну і практично ніхто про антитерористичну операцію. Всі говорили про необхідність єдиного керівництва того, що нині відбувається на східному фронті. Про те, що мусить бути координація між ЗС, МВС та СБУ, сьогодні її практично немає», — сказав він.
«Сьогодні це була марна трата часу для нас усіх. Нічого нового ні з вуст депутатів, ні з вуст очільників силових структур і уряду ми не почули», — констатував свободівець.
А інформація уряду здебільшого стосувалася ситуації в енергетиці. Хоча, на думку А. Сенченка, потрібні були відповіді більш широкого плану, зокрема, як економіка буде адаптована до воєнної ситуації.
Натомість кадрові питання щодо зміни у Генштабі та Міноборони на засіданні не розглядалися. «Це прерогатива глави держави, а оскільки його не було в сесійній залі, то й питання не порушували», — сказав народний депутат.
На знімку: народний депутат Андрій Сенченко («Батьківщина») розповідає про закрите засідання Верховної Ради України.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.