Вечірнє засідання 2 вересня

Народні обранці продовжили розгляд законопроектів, спрямованих на посилення обороноздатності держави. У першому читанні та в цілому прийнято проект закону про внесення змін до статті 7 Закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (щодо благодійних пожертв) — 238 «за». Заступник міністра оборони Петро Мехед, доповідаючи законопроект, зауважив, що його розроблено Міноборони з метою запровадження механізмів здійснення публічного збору благодійних пожертв для фінансування бойової готовності та функціонування Збройних Сил України. 

Згідно із документом, публічний збір благодійних пожертв для забезпечення бойової, мобілізаційної готовності, боєздатності та функціонування Збройних Сил України здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Водночас під час обговорення депутати наголошували на потребі прозорого і публічного використання коштів, зібраних від населення на потреби армії. Оксана Продан («УДАР») звернула увагу на те, що в парламенті досі не відзвітувала ТСК, яка була створена Верховною Радою для дослідження використання коштів, сплачених громадянами України на підтримку Збройних Сил України. І запропонувала негайно заслухати звіт цієї комісії про проведену роботу.

У цьому контексті прийнято і Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги» — звільнено від оподаткування благодійну допомогу, яка надається у період проведення антитерористичної операції та після її завершення — до 31 грудня року, наступного за роком, у якому завершено АТО. Законом також надано податкові пільги зі сплати податку на прибуток суб’єктам господарювання, які надають благодійну допомогу учасникам АТО, та уточнено порядок надання та оподаткування благодійної допомоги волонтерами.

У зв’язку з ситуацією на сході країни прийнято ще один резонансний Закон — «Про тимчасові заходи на період проведення АТО». Цим документом забороняється нараховувати пеню або штрафи на основну суму заборгованості за кредитними договорами позики з 14 квітня 2014 року громадянам України, які зареєстровані та постійно проживають або переселилися із зони АТО. Банки та інші фінансові установи і кредитори зобов’язані скасувати цій категорії осіб уже нараховані пеню та штрафи. Документом також встановлюються мораторії на проведення перевірок у сфері господарської діяльності, на нарахування пені за несвоєчасне внесення квартирної плати та плати за житлово-комунальні послуги мешканцям зони АТО і звільняються від сплати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності.

Ще один прийнятий у цілому Закон на цю тему — «Про мораторій на примусову реалізацію житла, примусове відключення від мереж житлово-комунальних послуг, заборону нарахування та стягнення пені та інших штрафних санкцій у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги громадянами, які проживають на територіях проведення АТО у Донецькій та Луганській областях». Документ забороняє здійснювати примусову реалізацію житла чи відключати від житлово-комунальних послуг, доки на цих територіях не буде погашено заборгованість із виплат заробітної плати, стипендій та інших грошових виплат.

У цілому схвалено закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України, яким дозволено переводити садові та дачні будинки у жилі будинки. Тобто власники заміських дач та садових будинків зможуть там зареєструватися як на постійному місці проживання. Адже багато людей, особливо літнього віку, нині опинилися у скрутній ситуації — переписали квартири у місті на дітей чи внуків, перебравшись на дачі, однак зареєструватися там досі не могли, оскільки дачі не відносилися до житлових будинків. Рішення про переведення дачних і садових будинків у жилі будинки прийматимуть відповідні органи місцевого самоврядування.

Верховна Рада ратифікувала декілька міжнародних угод — Додатковий протокол до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування, Фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком щодо завершення будівництва метрополітену в Дніпропетровську, Угоду між Україною та Європейською організацією ядерних досліджень (ЦЕРН) стосовно надання статусу асоційованого члена в ЦЕРН і Гарантійну угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком щодо будівництва Бескидського тунелю.

Розглянувши Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності державної служби зайнятості» з пропозиціями Президента України, депутати не підтримали пропозицію Президента України про його відхилення (36 — «за») і не змогли подолати вето глави держави (69 — «за»).

Народні депутати ухвалили дві постанови про Рекомендації парламентських слухань «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків: проблеми та шляхи їх вирішення» і «Безвізовий режим між Україною та ЄС: перспективи та нові можливості для громадян України».

Наступне пленарне засідання парламенту відбудеться у четвер, 4 вересня, у закритому режимі. На ньому депутати планують заслухати керівництво силового та економічного блоку уряду щодо ситуації на сході країни та у державі загалом у зв’язку з військовою агресією з боку Росії. На проведенні закритого засідання, без телекамер і преси, наполягла більшість депутатських фракцій.

Микола Катеринчук, Леся Оробець та В’ячеслав Кириленко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.