Ранкове засідання 2 вересня

Учора розпочала роботу п’ята сесія Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов водночас оголосив закритою попередню, четверту, сесію парламенту і відкрив, відповідно до статті 83 Конституції України, п’яту сесію.

На відкритті сесії були присутні члени Кабінету Міністрів України, керівники центральних і регіональних органів виконавчої влади, суддівської гілки влади, глави представництв іноземних держав та інші офіційні особи. Перед відкриттям нової парламентської сесії Олександр Турчинов відзначив, що військова агресія Росії внесла корективи в роботу Верховної Ради (виступ друкується).

Порядок денний п’ятої сесії Верховної Ради депутати підтримали з другої спроби — 236 «за». А ось пропозиція внести зміни до календарного плану сесії — працювати до позачергових виборів у пленарному режимі лише по вівторках і скликати пленарні засідання Голові Верховної Ради за потреби — не знайшла підтримки у сесійній залі. Таким чином, під час пленарних тижнів народні обранці засідатимуть щодня. Парламент прийняв одразу в першому читанні та в цілому два проекти законів, які діятимуть в особливий період проведення антитерористичної операції — про внесення змін до Митного та Податкового кодексів України щодо спрощення ввезення продукції оборонного призначення на митну територію України. Ці закони передбачають спростити ввезення продукції оборонного призначення, звільнивши її від оподаткування за переліком, що встановлює Кабінет Міністрів України. Зокрема, від ПДВ звільнятимуться ввезені на митну територію України зброя та боєприпаси — танки, бронемашини, ударні капсули, детонатори, освітлювальні ракети, оптичні прилади та апарати, медичне та хірургічне обладнання тощо. Законом визначено особливі умови ввезення зазначеної продукції оборонного призначення. Під час обговорення депутати наголошували на тому, що спрощена процедура діятиме лише на період особливого стану, доки триває військова агресія.

Доповідач, заступник міністра оборони Петро Мехед, під час представлення урядового законопроекту зауважив, що нинішня законодавча база не дозволяє Міноборони сповна і оперативно реагувати на виклики під час виконання завдань із відбиття військової агресії та захисту держави під час особливого періоду чи під час надзвичайного стану.

Ще один прийнятий у першому читанні урядовий законопроект про внесення змін до деяких законів України визначає процедуру залучення транспортних засобів для вивезення населення із зони надзвичайної ситуації, районів можливих бойових дій. Відповідні зміни передбачається внести до Кодексу цивільного захисту України, законів «Про транспорт», «Про залізничний транспорт», «Про правовий режим надзвичайного стану», «Про правовий режим воєнного стану», «Про автомобільний транспорт». Згідно із законом, для евакуації населення може використовуватися транспорт, який належить суб’єктам господарювання та громадянам із відповідною компенсацією.

Під час голосування за відставку міністра економічного розвитку і торгівлі Павла Шеремета голосів забракло — проголосували лише 213 депутатів за необхідних як мінімум 226. Перед голосуванням Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов повідомив, що Шеремета нині вже не виконує обов’язки міністра економічного розвитку і торгівлі й звернувся до депутатів із проханням задовольнити його заяву про відставку. Натомість представники фракції «УДАР» вимагали, щоб Шеремета прийшов до парламенту та розповів депутатам про причини свого рішення піти у відставку. Нагадаємо, міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета подав у відставку 20 серпня, пояснивши це тим, що з ним не погодили призначення торгового представника України.

Не вдалося і прийняти проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації та проведення виборів народних депутатів України. Хоча законопроект передбачав лише технічні зміни до виборчого закону, депутати не забажали голосувати за нього, оскільки виборча кампанія вже стартувала.

Під час ранкового пленарного засідання Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов повідомив, що вітчизняними науковцями вже розроблено нове робоче місце народного депутата, яке не дасть можливості проголосувати за іншого депутата та використовувати чужі картки. Однак цю новацію, зауважив Турчинов, ще треба доопрацювати із урахуванням того, щоб обранці не бігали по сесійній залі.

На погоджувальній раді в кабінеті Голови Верховної Ради, яка відбулася під час перерви, депутати домовилися у четвер, 4 вересня, провести закрите пленарне засідання парламенту. На ньому парламентарії заслухають інформацію керівників Кабінету Міністрів та силового блоку уряду, Нацбанку щодо питань захисту і обороноздатності держави, ситуації в економіці та енергетиці. «Всі ці питання потребують негайних рішень, у тому числі й рішень Верховної Ради», — наголосив Олександр Турчинов.

Народні депутати з другої спроби підтримали проект постанови про внесення змін до календарного плану роботи п’ятої сесії Верховної Ради України сьомого скликання, яким передбачається проводити пленарні засідання парламенту раз на тиждень — по вівторках, а 4 вересня — закрите пленарне засідання.

Депутати не змогли прийняти урядовий проект закону про внесення змін до додатка №3 до Закону «Про Державний бюджет України на 2014 рік» щодо корегування видатків ЦВК на позачергові вибори народних депутатів у 2014 році — лише 184 «за». Не голосували нинішні та колишні представники Партії регіонів, комуністи.

Міністр фінансів Олександр Шлапак поінформував, що спочатку законопроект передбачав зменшити фінансування виборчої кампанії і виділити на дочасні парламентські вибори 604 млн. грн. Однак ці цифри уряд готував із урахуванням змін до виборчого законодавства, які не підтримав парламент. Тоді як заявка ЦВК — на дочасні парламентські вибори необхідно 986 мільйонів 700 тисяч гривень. А оскільки на рахунках ЦВК із попередніх виборів ще залишилися 23 мільйони, ця сума становитиме 963 мільйони 900 тисяч гривень. На думку уряду, єдиним джерелом цих коштів можуть бути капітальні видатки. Утім, у сесійній залі забракло голосів для ухвалення урядового законопроекту.

Депутати прийняли за основу і в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту осіб, які нагороджені орденом Героїв Небесної Сотні» (240 «за»). Законом внесено зміни до статті 11 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», якими передбачено надання пільг та пенсії за особливі заслуги перед Батьківщиною особам, які нагороджені орденом Героїв Небесної Сотні, а в разі їх загибелі — членам їхніх родин.

З другої спроби депутати таки прийняли відставку міністра економічного розвитку і торгівлі Павла Шеремета — 252 «за». Міністр так і не виступив у парламенті, хоча цього вимагала фракція «УДАР», оскільки, як повідомив глава парламенту, Павло Шеремета після того, як написав заяву про відставку, одразу пішов у відпустку.

Забракло голосів і для ухвалення двох проектів законів про внесення змін до деяких законів України щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав та щодо тимчасового обмеження трансляції на території України російських телеканалів в авторстві депутатів Миколи Томенка та Миколи Княжицького. Під час обговорення парламентарії наголошували, що ці питання є складовою національної безпеки України. Адже, окрім військової агресії, на сході країни триває і широкомасштабна інформаційна війна, нав’язана ззовні. У проекті Княжицького пропонувалося надати Національній раді з питань телебачення та радіомовлення право тимчасово, на 30 днів, припиняти трансляцію тих телепрограм, які закликають до міжнаціональної ворожнечі та до зміни територіального і державного устрою України, шкодять суспільній моралі. Законопроект Томенка у першому читанні набрав лише 195 голосів, проект Княжицького — 200. Голосування знову заблокували нинішні та колишні «регіонали».

На початку пленарного засідання народні обранці вшанували хвилиною мовчання пам’ять захисників Вітчизни, котрі загинули під Іловайськом.

Відкриття п’ятої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.