Близько тисячі трьохсот тонн не придатних до використання хімічних засобів захисту рослин, що дісталися нам у спадок ще з радянських часів, досі зберігаються на складах Кіровоградщини. Не пристосовані для таких цілей склади стали реальною загрозою для здоров’я людей та довкілля. Можливість проникнення токсичних речовин у грунтові води та наземні джерела, потрапляння їх у повітря є потенційною загрозою для виникнення надзвичайних ситуацій.

Нині в області впроваджується цільова програма поводження з непридатними та забороненими до використання пестицидами та агрохімікатами, розрахована на 2008—2012 роки. На її виконання з бюджетів усіх рівнів виділяються кошти для утилізації, перезатарення та перевезення на зберігання до паспортизованих складів небезпечних отруйних речовин. Ліцензію на проведення робіт з перезатарення хімічних засобів захисту рослин 2006 року отримали фахівці аварійно-рятувального загону спецпризначення ГУ МНС в області, а саме група радіаційного, хімічного, біологічного захисту, яку очолює капітан служби цивільного захисту Сергій Шутило. Впродовж чотирьох років хіміки (як вони самі себе називають) уже привели до ладу 30 місць зберігання вкрай небезпечних отрутохімікатів, перезатаривши їх майже 196 тонн. Лише торік перевантажено у безпечну тару майже 24 тонни пестицидів.

Окрім того, півтора роки кіровоградські фахівці служби радіаційно-хімічно-біологічного захисту допомагають й іншим областям. Приміром, тільки на Вальківщині кіровоградський загін перезавантажив 190 тонн агрохімікатів. А торік у грудні працівники підрозділу працювали на Миколаївщині, де перезатарили з подальшим вивезенням на утилізацію до Польщі понад 80 тонн не придатних до використання пестицидів.

І навіть зараз, попри спеку, робота не припиняється. Одягнені в спеціальні герметичні прогумовані костюми, МНСівці працювали у Новоархангельському районі, де допомагали ліквідовувати хімічну небезпеку у селах Скалева та Тернівці. За п’ять днів семеро хіміків-рятувальників перевантажили у поліетиленові, а потім у поліпропіленові мішки понад 12 тонн шкідливих речовин, що знаходилися у пошкодженій тарі. Працювали з четвертої до дев’ятої ранку та у вечірній час, щоб хоч якось уникнути спеки.

І хоча температурного полегшення синоптики не обіцяють, найближчим часом буде продовжено роботу з перезатарення не придатних до використання засобів захисту рослин у цьому ж районі, де на фахівців аварійно-рятувального загону спецпризначення чекає ще більше десяти тонн небезпечних речовин. А далі буде така сама нелегка робота в Олександрійському, Кіровоградському, Ульяновському, Новоукраїнському районах.

Нам ще довго доведеться очищатися від небезпечної хімічної спадщини, яка шкодить не тільки навколишньому середовищу, а й здоров’ю людей.

Ірина ЛЕВОЧКО, Ольга ПИЛИПЕНКО.

Кіровоградська область.

На знімку: ось у таких умовах доводиться працювати співробітникам МНС, рятуючи екологію Кіровоградщини від застарілої хімічної небезпеки.

Фото прес-служби головного управління МНС в області.