Директор Іллінецького заводу Віктор Юр пояснює ранній початок цукроваріння необхідністю максимально використати час, що залишився до початку опалювального періоду.
— Ми з острахом чекаємо, що саме тоді знизиться тиск природного газу, а запасів вугілля у нас залишилося на місяць роботи, — наголошує керівник заводу. — Купувати його на Донбасі, як це було раніше, нема можливості, там війна. А у нас, за попередніми розрахунками, кількість сировини — на сто діб роботи заводу. Яким буде фініш сезону, і чи вдасться переробити весь урожай солодких коренів, нині складно прогнозувати.
В Іллінцях, за наявності достатньої кількості палива, планують зварити тридцять тисяч тонн солодких кристалів. Це майже вдвічі більше минулорічного показника. Під час підготовки до сезону-2014 реконструювали дифузійне відділення, систему теплозабезпечення, встановили станцію віджиму жому. Впродовж десяти останніх років шляхом реконструкції потужність цукроварні збільшили вдвічі. Іллінецький цукрозавод — один з небагатьох в регіоні, де протягом останніх дванадцяти років безперебійно варять цукор.
Загалом нинішньої осені в області працюватиме дев’ять цукроварень. На кожній з них можуть зіткнутися з проблемою забезпечення блакитним паливом і вугіллям. До того ж більшість заводів для роботи використовує тільки природний газ.
— Навіть якщо палива вистачить, але воно буде дорогим, зросте в ціні й наша продукція, — уточнює Віктор Юр. — Нинішній сезон цукроваріння буде одним з найскладніших за останні роки.
Вінницька область.