У Комітеті Верховної Ради з питань податкової і митної політики перебуває на опрацюванні 400 законопроектів, з яких комітет визначено головним. Серед них — проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо безоплатного передання транспортних засобів)». Документ передбачає звільнення від оподаткування (акцизного податку, збору за першу реєстрацію, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування) операцій з безоплатної передачі конфіскованих транспортних засобів. Також від сплати податків звільняються автомобілі, які за правом успадкування чи на інших законних підставах перейшли в державну власність.

Оскільки реалізувати обернені на користь держави автівки, що були у вжитку, не завжди вдається, раціональною є їх безоплатна передача у володіння і користування органів, установ, котрі утримуються за рахунок бюджетних коштів, зокрема, військовим формуванням у зоні АТО.

Крім того, в комітеті опрацьовують проект закону «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо зменшення строку тимчасового зберігання товарів гуманітарної допомоги для внутрішньо переміщених осіб)». Законопроектом пропонується встановити загальний строк тимчасового зберігання товарів гуманітарної допомоги під митним контролем для внутрішньо переміщених осіб терміном не більше десяти робочих днів.

Тож, у разі прийняття документа, потерпілі внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим, Севастополя та проведення антитерористичної операції своєчасно отримуватимуть гуманітарну допомогу, а саме — медичні препарати та відповідні обладнання.

А ще в комітеті перебуває на розгляді проект закону «Про внесення доповнень до статті 165 Податкового кодексу», що покликаний законодавчо посилити соціальний захист інвалідів війни. Згідно із законопроектом до загального місячного (річного) оподатковування не включають доходи, отримані інвалідом війни як орендна плата за паї у грошовій або натуральній формах. У разі прийняття документа реалізація його положень не потребуватиме внесення змін до інших законів.

Вл. інф.