У виробничому сезоні 2014 року цукрозаводи Вінниччини для виробництва продукції використали на 30 відсотків менше природного газу, ніж попереднього року. Про це повідомив голова асоціації «Вінницяцукор» Микола Власюк під час наради, де йшлося про підсумки і перспективи роботи цукроварень краю.

Зокрема, майже повністю припинили використання блакитного палива на Гайсинському цукрозаводі. Газові котли на підприємстві переоснастили на твердопаливні. У них спалюють вугілля. Частково такі само заходи здійснено на Крижопільському та Томашпільському цукрозаводах. Утім, на чотирьох підприємствах технологічні процеси неможливо перевести на тверде паливо. Йдеться про Іллінецький, Жданівський, Козятинський та Соколівський заводи. Як альтернативу розглядають питання використання мазуту. І не тільки на словах. Уже тривають роботи, щоб у новому сезоні частково перейти на новий, точніше, забутий старий вид палива.

— Щоб скоротити споживання природного газу, на всіх підприємствах модернізують технологічні процеси та обладнання, — переконує голова асоціації «Вінницяцукор» Микола Власюк. — Якщо відверто, певною мірою це крок назад. Але ми розуміємо, що це вимушений захід. Умови диктує надзвичайно складна ситуація в державі, зокрема, з ціною на газ, його закупівлею. Ігнорування цих вимог може призвести до зупинки виробництва.

Нинішньої осені, як і торік, цукор планують варити на дев’яти заводах. Обнадійливим для цукроварів є фактор часткового підвищення вартості їхньої продукції протягом останнього часу. Одночасно зріс попит на цукор. Є підстави сподіватися, що пожвавлення на ринку сприятиме поліпшенню економічних показників цукрозаводів. У час підготовки до нового виробничого сезону важлива кожна додаткова гривня, наголошують в асоціації.

Вінницька область.