Уповноважена з прав людини Ніна Карпачова вважає, що парк імені Горького — загальнонаціональне надбання, а тому кожен має право бути почутим при прийнятті рішення про знищення бодай одного дерева, не кажучи про сотні й тисячі.
До речі, представники омбудсмана вдруге побували в Харкові, та зустрітися з виконувачем обов’язків міського голови Геннадієм Кернесом, незважаючи на його обіцянки, їм так і не вдалося. Тим часом відбулися зустрічі з журналістами, представниками громадських організацій. Усі вони сходилися на одному: влада ігнорує всі заяви громадян.
Сьогодні в парку, де функціонують розважальні атракціони, зокрема Харківська дитяча залізниця, що стала до ладу ще 1941 року, та підвісна канатна дорога, форсовано тривають будівельні роботи. А з обох боків, далеко за межами будмайданчика, височіють покалічені, а отже — приречені на загибель, вікові дерева. На місці будівництва також щоденно виявляють останки загиблих часів Другої світової війни. Але на це ніхто не зважає.
Як з’ясували представники омбудсмана, громадськість не мала всебічної інформації про будівництво, а так звані громадські слухання з цього приводу мали відверто тенденційний характер.
Велике занепокоєння омбудсмана викликає й те, що правду про конфлікт намагалися приховати через перешкоджання роботі журналістів. Так, Інну Петрикову з газети «Головне» працівники комунального підприємства «Муніципальна охорона» били, намагаючись вихопити фотокамеру. Міліція на віддалі мовчазливо споглядала за цим. Коли газетярка поцікавилася долею своєї заяви в Дзержинському райвідділі внутрішніх справ, там цинічно заявили, що такої заяви немає. У кореспондента газети «Наше життя» Сергія Єрмакова «комунальний охоронець» теж намагався вирвати фотоапарат, а коли це не вдалося, вихопив із кишені журналіста фотооб’єктив і втік. За фактом пограбування, щоправда, порушено кримінальну справу. Але при цьому не надано оцінки перешкоджанню професійній діяльності журналіста. Жодної реакції правоохоронців не було й на побиття головним інженером компанії «Паркінг-плюс» Ігорем Жданюком власкора «Українських новин» Марії Каратаєвої, що захищала оператора ТРК «Україна», в якого намагалися відібрати камеру.
За наслідками власного моніторингу Уповноважена Верховної Ради з прав людини звернулася з поданням до Генпрокурора, в якому наполягає дати доручення щодо перевірки додержання природоохоронного законодавства під час будівництва, а також законності рішень, прийнятих за результатами розгляду заяв та повідомлень про заподіяння тілесних ушкоджень громадянам, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та законності дій працівників міліції під час складання матеріалів справ про адміністративні правопорушення. Інше подання Ніна Карпачова надіслала голові Рахункової палати з приводу використання бюджетних коштів при будівництві автодороги в Харкові.