Укотре це болюче питання суспільної ваги не знаходить відповіді. Держава в особі Держкомлісгоспу потурає місцевим чиновникам, які розпоряджаються лісовим фондом України, а по суті, загальнонародною власністю. Скільки не протестують, не викривають активісти «Зеленого захисту» кричущі факти нищення лісових ресурсів у Закарпатській області, як і у всьому Карпатському регіоні, їх не чують у високих кабінетах. Чиновники держлісгоспів, заплющивши очі, лише дбають про отримання доходів від рубки стиглого лісу.
Чи не прийшов час зупинити комерціалізацію лісового господарства і чи в змозі це зробити новий керівник галузі пан Шершун? Саме в його підпорядкуванні перебувають начальник Закарпатського облдержлісгоспу В. Мурга і Хустського райдержлісгоспу В. Мамчич. Вони керували лісовим господарством і при минулій владі і вже за спеціальними дозволами «в порядку експерименту» понад чотири роки заготовляється буковий ліс у заповіднику — урочищі Городилове.
Отже, це не санітарна рубка на пні, а цільова заготівля ділової деревини, і «в порядку експерименту» видано дозволи місцевому підприємцю застосовувати гусеничні трактори, які нищать природу унікального державного заповідника.
Хіба цього не відають «лісові керівники» пп. Мурга і Мамчич? Хіба не існує контролюючих органів Держкомлісгоспу, які повинні захищати від чиновників власність українського народу? В цьому переконалися активісти захисту природних багатств Закарпаття, де вже катастрофічні повені не можна стримати державною програмою «Ліс України», невідкладними заходами уряду і навіть Законом України «Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону». Сподіваємось, що часи високопосадовців, які полюбляють закарпатських керівників лісового господарства, пройшли. Зупинити чиновників при лісі, яким відомо про нічні рейси потужних вантажівок приватних підприємців з дорогоцінним буковим лісом, який недалечко переробляється приватною фірмою «Енран», може хіба невідкладне втручання нової державної влади.
Хай подивляться на фотоінформацію ті, хто за посадою в Держкомлісгоспі зобов’язані це знати.
Володимир Небайдужий, активіст «Зеленого захисту».
Ужгород.
Фото автора.