На сьогодні в Україні зібрано понад 22 мільйони тонн зерна. Про це на початку вчорашнього засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр Микола Азаров. «Можемо привітати хліборобів Одещини та Миколаївщини, які намолотили більше двох мільйонів тонн зерна. Цілий ряд областей здолали мільйонний рубіж намолоту зерна», — зазначив він. При цьому глава уряду наголосив, що важливо не тільки зібрати урожай, а й зберегти його якість та грамотно сформувати цінову політику.

«Цінова ситуація на ринку зерна сприятлива, що забезпечує рентабельне виробництво сільськогосподарських культур, однак ще не на повну потужність працює Аграрний фонд», — зауважив прем’єр та доручив міністру аграрної політики Миколі Присяжнюку активізувати роботу фонду з визначення цінової політики і формування зернових фондів у кожному регіоні. Водночас він категорично відкинув усі пропозиції щодо пониження стандартів для продовольчого зерна. «Ніяких компромісів у тому, що впливає на якість продуктів харчування для наших людей, бути не може. Ніяких розмов на тему зміни стандартів, бо вчора один телеканал завершив свій репортаж тим, що їм не зрозуміло, чи закрита тема зниження стандартів, чи ні. Пояснюю всім раз і назавжди: закрита. Хліб був, є і буде в Україні тільки належної якості. А хто надумає «хімічити» з хлібом, відповідатиме перед законом, як кажуть, по повній програмі», — пообіцяв глава уряду.
Крім того М. Азаров повідомив про стабілізацію Єдиного казначейського рахунка. «Всі розпорядники й отримувачі бюджетних коштів можуть впевнено організувати роботу за своїми планами, не допускаючи ні збоїв, ні авралів, ні затримок. Відповідно, уряд вправі сповна спитати за дотримання фінансової дисципліни, за ощадливе цільове використання коштів», — наголосив він.
Прем’єр окреслив проблемні питання підготовки країни до осінньо-зимового періоду. По-перше, це погашення боргів з оплати за газ, електроенергію та забезпечення стовідсоткової поточної оплати. «Те, що у нас теплокомуненерго не сплатили за 55 відсотків спожитого ще за старими тарифами газу, — це показник того, наскільки безвідповідально ставилися керівники до цієї проблеми», — сказав він та поставив завдання, щоб у 2011 рік країна увійшла без боргів. При цьому 
М. Азаров особливо наголосив, що особисту відповідальність за стовідсоткове погашення боргів і поточну оплату нестимуть глави облдержадміністрацій, а не їх заступники. По-друге, прем’єр вимагає поліпшувати якість житлово-комунальних послуг, оскільки люди справедливо нарікають, що тарифи підвищуються, а якість послуг знижується. У цьому ж контексті варто розглядати й обговорений учора законопроект «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Як зазначив М. Азаров, в Україні з майже 14 мільйонів споживачів лічильниками оснащено лише 8 мільйонів, а це означає, що решта сплачує за природний газ згідно зі встановленими нормами, незалежно від реальних обсягів споживання газу. І хоч коштує це для людей начебто дорожче, оскільки тариф для споживачів без лічильників вищий, проте такий підхід жодним чином не змушує їх заощаджувати. Це одна з причин того, що в Україні споживання газу на душу населення удвічі-втричі більше, ніж у будь-якій іншій європейській країні. Отож законопроект передбачає встановлення в усіх газифікованих квартирах та будинках лічильників.