У Комітеті Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на опрацюванні — 118 законопроектів, з підготовки яких комітет визначено головним. Серед них проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення надання водних об’єктів у користування на умовах оренди».

Документом пропонується розглядати водний об’єкт не лише як елемент довкілля, в якому зосереджуються води, а й дно під водою та надавати водні об’єкти в оренду в комплексі з землею.

У законопроекті також встановлено, що не підлягають продажу на конкурентних засадах земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них у разі надання в оренду землі, зайнятої водними об’єктами для рибогосподарських потреб, ведення фермерського господарства, культурно-оздоровчих, лікувальних, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей тощо.

Проект закону забезпечує прозорість і простоту процедури надання водних об’єктів в оренду, а також розширює можливості простих громадян щодо започаткування власної справи у сфері риборозведення.

Також у комітеті опрацьовується законопроект «Про упаковку та відходи упаковки». Зокрема, документом встановлюються: планові показники з утилізації відходів упаковки у відсотках до її загальної маси, яку виробляють або використовують підприємства; обов’язки суб’єктів господарювання. Крім того, стимулюється конкуренція на ринку послуг зі збирання, утилізації таких відходів та встановлюються організаційно-правові засади створення та діяльності безприбуткових об’єднань, які організовують роздільний збір та утилізацію відходів упаковки.

Прийняття запропонованого законопроекту сприятиме створенню умов для функціонування ефективної системи збирання, перероблення та утилізації відходів упаковки на зразок успішно працюючих систем у країнах ЄС. Це забезпечить збільшення обсягів використання вторинної сировини, недопущення монополізації ринку, створення умов для добросовісної конкуренції між суб’єктами господарювання в цій сфері.

 

Вл. інф.