Перший крок до цього зробили виконавча влада і депутати облради
Поліське село Пугач Сарненського району, яке свого часу постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС, — єдине на Рівненщині, де мешканці (а тут проживають 659 людей) ось уже кілька десятиліть користуються привозною водою.
Вода звідси «втекла» більше тридцяти років тому. Фахівці вважають, що це через вибухи на численних кар’єрах з видобутку каменю і щебеню в населеному пункті понизився рівень води. І всі ці роки мешканці Пугача справді мучаються без води: її двічі на тиждень привозять із селища Клесів, де теж вода до осель подається погодинно, і заливають у колодязі людей. Це, вважайте, технічна вода, а ось із питною — зовсім погано: тут рятується хто як може. Одні привозять її із сусідніх сіл, інші, з більшими статками, купують у магазинах бодай для дітей.
Про всі ці проблеми писала наша газета 27 травня цього року («Голосу України», №95). На публікацію відреагував голова Рівненської ОДА Василь Берташ, який пообіцяв розв’язати проблему із питною водою по селу Пугач. Пройнялися серйозністю ситуації і депутати Рівненської обласної ради — на позачерговій сесії 8 липня вони проголосували за виділення коштів для будівництва першої черги водогону в селі Пугач Сарненського району. Поки що більше мільйона коштів виділено для цього із місцевих бюджетів, але область розраховує і на підтримку держави, оскільки питання архіважливе.
— Перша черга водогону передбачає подати воду до села і здійснити її очищення, — каже начальник обласного управління водного господарства, депутат Рівненської обласної ради Леонід Каменчук. — Уже готовий проект і є більша частина коштів. Друга черга — зробити розводку по селу до осель.
Отже, у мешканців цього загубленого серед лісів села з’явилась надія отримати доброякісну питну воду. Звичайно, для реалізації цього проекту знадобиться певний час, скажімо, хоча б для проведення тендерів. Але все-таки перший крок у розв’язанні цієї проблеми вже зроблено.
Рівне.