Днями у приміщенні Чернівецького аеропорту відбувся брифінг міністра МНС України Нестора Шуфрича та голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайла Папієва. Посадовці розповіли про наслідки ліквідації стихії та відновлювальні роботи в області.
Розпочато виплату грошових компенсацій
«Переважно роботи з ліквідації стихійного лиха, яке сталося в ніч з 28 на 29 червня, успішні. Ми робимо все, щоб допомогти людям», — сказав міністр МНС Нестор Шуфрич. У деяких селах ще триває відкачування води з присадибних ділянок та криниць, невідновленим залишається газопостачання на ділянці Джурів—Банилів, оскільки газова мережа через Черемош усе ще зруйнована. Також в населеному пункті Коровія відключеними від газу залишаються 262 домівки, газопостачання планують відновити за кілька днів. І далі складною залишається ситуація з сільськими криницями: із 4300 криниць повністю очищено лише 1300. Еменесники вже встигли підрахувати кількість знищеної худоби та домашньої птиці — майже півтори тисячі голів.
Нестор Шуфрич висловив співчуття родинам загиблих під час стихійного лиха хлопчиків. Особливо вибачався перед родичами одного з них за неправдиву попередню інформацію, згідно з якою той не раз втікав із дому. «Ми глибоко співчуваємо цій трагедії, — зазначив міністр МНС, — розуміємо почуття батьків та родичів цієї дитини». Для запобігання трагічним наслідкам під час природних катаклізмів Н. Шуфрич звернувся до органів місцевого самоврядування з проханням ретельно опікати дітей та літніх осіб, особливо під час стихійних лих. «Ми нині вивчаємо можливість попередження населення про стихію по телебаченню та розробляємо систему звукового оповіщення, яка буде альтернативною у разі, якщо стихія пошкодить електропостачання. Розроблятимемо ще ефективніші заходи з оповіщення населення, окрім тих, що передбачені законом», — наголосив міністр.
Почалася й виплата грошових компенсацій потерпілим. Кошти планують розподілити так: сто сімей отримають по п’ять тисяч гривень (для найбільш уражених стихією домівок), 625 господарств — по дві з половиною тисячі та мешканці 1125 будинків отримають по тисячі гривень — загалом 3 мільйони 187 тисяч. Сім’ям загиблих держава обіцяє виплатити 100 тисяч гривень. Посадовці також згадали про сусідню Румунію, громадянам якої держава у схожій ситуації допомагає лише будівельними матеріалами, а сім’ї загиблих отримують лише 1100 євро. Усе решту, в тому числі втрату житла, компенсують страхові компанії. Україні такої системи найближчі п’ять років не бачити, оскільки люди не мають бажання страхувати себе та своє майно. Комісія, яка фіксувала фактичні збитки буковинців, зіткнулася навіть з такою ситуацією, що частину будинків місцевих жителів збудовано незаконно, без дозволів, документів БТІ тощо.
Транспортні зв’язки відновлено
«Можна говорити про те, що рух в уражених регіонах повністю відновлено, хоча три мости ще чекають своєї ремонтної черги: міст із Банилова, в селі Їжівці та міст на шляху Красноїльськ—Лунка. Усіх їх до кінця осені буде відновлено. А поки що забезпечено об’їзд в межах семи кілометрів», — розповів Н. Шуфрич. Зруйнований ще у 2008 році міст в селі Маршинці Новоселицького району планують відновити до весни 2011-го. У Горбово «Мостобуд» звів тимчасовий міст, рух транспорту відновлено.
Крім того, днями відновлено залізничне сполучення між Україною і Румунією. Пошкоджений стихією міст у Вадул-Сіреті відкрито для проїзду. Залізничне сполучення з Румунією було припинено у зв’язку з тим, що 28 червня на перегоні Вадул-Сірет—Держкордон (з Румунією) підмито та розвалено берегову опору арочного кам’яного моста (довжина 10,8 м, висота 7,8 м). Незначні деформації колії сталися також через активізацію зсуву в Чернівцях у районі вулиці Барбюса. Над відновленням зруйнованих ділянок залізниці працювали спеціалізовані бригади залізничників та транспортних будівельників.
Також до всіх населених пунктів, що постраждали внаслідок стихії, забезпечено підвезення питної води. До цього залучено 26 автотранспортних засобів, 11 з яких — підприємств Чернівецької області, 15 — з інших областей.
На біду відгукнулися сусіди
Михайло Папієв розповів журналістам і про допомогу, яка прибула з Росії: «Це два літаки ІЛ-76, які привезли 10 тонн цукру, 53 тисячі банок консервів, три електростанції, посуд, ковдри та намети». Варто зауважити, що літаки здійснили посадку в Івано-Франківському аеропорту, оскільки на Чернівецькій посадовій смузі все ще залишилася недоробленою ділянка у триста метрів. Тому приймати літаки такою тоннажністю Чернівці не в змозі. Також із Російської Федерації до Чернівців прибув гелікоптер КА-32, який, за словами міністра МНС, має неабияку потужність і може легко працювати в складних погодних умовах. Але він затримається на Буковині ненадовго, вже наступного тижня з Росії в Україну вилетить інший новий російській гвинтокрил, у подарунок українцям.
Буковина чекає і на вантажі з країн Європейського Союзу, кількість яких має встановити спеціальна оглядова комісія. «Ми переконані в тому, що найближчим часом надійде допомога ще й з інших областей. Наперед загадувати не будемо», — наголошує Михайло Папієв.
Натомість жодної гуманітарної допомоги з боку місцевих підприємців ні в обласні, ні в районні штаби не надійшло. Голова ОДА переконаний: «Треба якось відновлювати в людей співчуття і взаємодопомогу. Будемо над цим працювати, разом все легше робиться».
З’явилася інформація, що одна з політичних сил, з етичних міркувань не буду називати її, перебувала в одному з районів, де було видано, за попередніми оцінками, продукції на суму близько 24 тисяч гривень з чіткою ідентифікацією політичної сили. 
«Усе потроху стабілізується. Але пильнувати погоду будемо й надалі, вся техніка та рятувальники в повній бойовій готовності, адже від метеорологів час від часу надходять повідомлення про нові дощі та грози. Сподіваємося, такого більше не повториться», — сказав голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв.