У Комітеті Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя на опрацюванні — 214 законопроектів, з підготовки яких комітет визначено головним. Серед них проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення правового та соціального захисту суддів.
Законопроект надає право суддям, які працювали на території АР Крим та Севастополя і виявили бажання переїхати у зв’язку з її тимчасовою окупацією Російською Федерацією, на переведення на посаду судді до суду на іншій території України згідно з чинним законодавством.
Проектом передбачено, що такі представники Феміди не можуть здійснювати судочинство, на них наказом голови суду може бути покладено обов’язок щодо узагальнення судової практики. Також вони можуть брати участь із правом дорадчого голосу у зборах суддів відповідного суду. Крім того, відповідно до вимог Закону «Про судоустрій і статус суддів», їм виплачується винагорода та допомога на оздоровлення за період часу, починаючи з наступного дня, до якого їм була виплачена попередня виплата, та до дня видання наказу про їх відрядження.
Змінами до статті 143 встановлюється, що суди загальної юрисдикції фінансуються з урахуванням штатних суддівських посад та чисельності апаратів судів згідно з їх кошторисами, у межах річної суми видатків, передбачених державним бюджетом на поточний фінансовий рік.
Також у комітеті опрацьовується проекту закону про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питання відносно форм здійснення адвокатської діяльності. Зокрема, документом пропонується встановити, що адвокатська діяльність може провадитись виключно у трьох формах: індивідуально, через відповідне бюро та об’єднання.
Законопроектом передбачаються вимоги до статутних документів та визначається порядок державної реєстрації адвокатського бюро та адвокатського об’єднання. Крім того, встановлюється єдина структура управління зазначеними формами діяльності, визначається суб’єктний склад засновників та учасників бюро, а в об’єднанні розмежовуються повноваження між учасниками залежно від статусу.
Також пропонується доповнити ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», встановивши, що для здійснення реєстрації адвокатського бюро або об’єднання необхідно додатково подавати дані про їх кількісний склад, наявність у його членів свідоцтв про право на заняття відповідною діяльністю із зазначенням прізвища, ім’я та по батькові, номера та дати видачі свідоцтва, місця проживання тощо.