Потрібні швидкі та ефективні рішення для економіки країни, щоб стабілізувати ситуацію на валютному ринку. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час учорашнього засідання уряду. Він підкреслив, що для української економіки прийнятний курс на рівні 12 гривень.

А. Яценюк зазначив також, що Кабмін готовий надати цілковиту підтримку Національному банку України для невідкладної стабілізації ситуації на валютному ринку.

«Усе, що треба зробити від Кабміну, ми робимо. Програма з Міжнародним валютним фондом працює, закони приймаються. Ми як уряд не виходимо на ринок, ми покриваємо свої потреби власними ресурсами. Переконаний: Національному банку вистачить професіоналізму для того, щоб стабілізувати ситуацію», — сказав він.

Водночас глава уряду зауважив, що «ця ситуація передусім пов’язана з війною і з російською військовою агресією».

Арсеній Яценюк також нагадав, що 29 серпня уряд очікує рішення Ради директорів Міжнародного валютного фонду про виділення додаткового траншу допомоги Україні: «Це дасть нам можливість збільшити золотовалютні резерви і відповідним чином позитивно впливати на курс».

Водночас, коментуючи тристоронні консультації з врегулювання ситуації на сході України, які відбулися у Мінську, прем’єр зауважив, що «немає від них жодних надмірних очікувань». «Але нам треба пройти повністю весь шлях, весь можливий переговорний шлях для того, щоб встановити мир», — сказав він.

Єдиний формат досягнення домовленостей, за словами глави уряду, —  «США, Європейський Союз і Україна та Російська Федерація як країна-агресор, яку треба змусити виконувати міжнародне право і свої міжнародні зобов’язання».

Прем’єр наголосив також, що Україні відомі плани Росії взимку взагалі перекрити транзит газу, навіть у країни—члени Європейського Союзу. І саме для цього їхнім компаніям дано вказівки максимально закачувати газ у сховища на території Європи. Тим часом, в українських сховищах нині накопичено 15 мільярдів кубічних метрів газу. На противагу п’яти мільярдам кубометрів, які були в газових сховищах півроку тому.

Крім того, уряд займається диверсифікацією постачання вугілля, «адже Російська Федерація та їхні найманці бомблять і руйнують шахти, з яких видобувається енергетичне вугілля».

А. Яценюк нагадав також, що Верховна Рада ухвалила закон про реформування газотранспортної системи України і повідомив, що звернувся до Федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель та західних партнерів із тим, щоб провести публічний конкурс щодо залучення іноземних інвесторів в оперування українською газотранспортною системою. Також, за його словами, НАК «Нафтогаз України» повідомив російський «Газпром» про необхідність перегляду ставок з транзиту російського природного газу територією України.

Крім того, прем’єр зауважив, що уряд ухвалить рішення про перший етап реформи державних контролюючих органів. «Нині найкращий час для скорочення, ліквідації і реорганізації низки контролюючих органів», — сказав він. На першому етапі, за його словами, заплановано скоротити кількість контролюючих функцій практично вдвічі — із 1032 до 680. Із контролюючих центральних органів влади, яких сьогодні 56, залишиться 27.

Він висловив вдячність робочій групі громадських активістів і представників бізнес-спільноти, які займалася розробкою реформи: «Такі рішення приймаються тільки під тиском, у першу чергу суспільства».

Водночас Прем’єр-міністр звернувся до Міністерства оборони з вимогою навести у їхньому відомстві «порядок із використанням грошей, їх освоєнням та придбанням техніки». Глава уряду назвав неприпустимим те, як використовуються кошти, виділені Кабміном на національну безпеку і оборону.

Дослівно 

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: «Шлях до зупинки війни лежить тільки в одній площині — відновлення контролю над українсько-російською частиною кордону, Росія зупиняє поставки озброєнь і обстріли української території, ОБСЄ контролює виконання цих домовленостей».

Вл. інф.

На передньому плані міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.