У понеділок над Буковиною пройшли штормові дощі, які знову різко підняли рівні води у річках. Такої зливи, що тривала понад вісім годин, не пам’ятає ніхто. Повінь уже забрала людське життя, а дев’ятирічний хлопчик пропав безвісти, і його зараз шукають рятувальники. Дорогами та вулицями Чернівців текли річки понад метр завглибшки. Увесь транспорт було паралізовано, люди ледве діставалися дому, а дехто й залишався ночувати у знайомих. Завдані збитки значно погіршили соціально-економічну ситуацію в області.
28 червня за кілька годин на території області випало від 50 до 70 відсотків місячної норми опадів. За словами міністра МНС Нестора Шуфрича, котрий разом із головою Чернівецької ОДА Михайлом Папієвим провів терміновий брифінг, наразі підтоплено 39 населених пунктів, у тому числі і місто Чернівці. Знеструмлено 102 населені пункти, однак більшість знеструмлено за рішенням керівництва МНС. Після прориву газової труби у Вижницькому районі, щоб запобігти людським жертвам, від газопостачання від’єднано 7 тисяч будинків.
У ніч на вівторок із найбільш підтоплених районів евакуювали майже 2,5 тисячі осіб, з них 285 дітей, врятовано 963 людини. Їх фактично знімали з дахів будинків, бо люди самостійно не могли покинути свої оселі. Лише за понеділок вода забрала 9 автомостів. Щонайменше 11 залізничних мостів також зруйновано або пошкоджено, підтоплено 3650 житлових будинків та 2450 домогосподарств. Призупинено рух автотранспорту та потягів у бік Румунії. На постраждалих територіях сконцентровано понад тисячу рятувальників і правоохоронців та понад 120 одиниць техніки. До Буковини рухаються ремонтні бригади з прилеглих областей, щоб якомога швидше ліквідувати наслідки стихії.
Також Нестор Шуфрич зазначив, що на кожну людину буде виділено по тисячі гривень на перші три дні, поки тривають рятувальні операції. Кошти мають надійти на рахунки місцевого казначейства вже у середу.
Учора близько обіду на Буковину прибув Перший віце-прем’єр міністр України Андрій Клюєв у супроводі очільників міністерств. Коли верстався номер, вони разом із головою ОДА та міністром МНС гелікоптером облітали найбільш постраждалі райони області. Треба зауважити, що всі відповідні служби діють злагоджено, люди допомагають одне одному, усі випадки можливого мародерства чітко упереджують працівники міліції.
Тим часом оголошено чергове штормове попередження, і згідно з прогнозом погоди на наступні три дні обласний Гідрометцентр обіцяє шквали та зливи.
P.S. Уряд прийняв рішення виділити 50 мільйонів гривень для ліквідації наслідків стихії.
На знімку:Затоплена вулиця в смт Вашківці.