Івану Миколайчуку 15 червня виповнилося би 69 років. У Чернівцях поклали квіти до меморіальної дошки на будинку, де він колись мешкав. В обласній бібліотеці ім. М. Івасюка підготували книжкову виставку «Тіні незабутнього таланту». «Він був особливий, народний, справжній, найкращий. Я не знаю більшого національного, народного генія... До нього це був Довженко», — казав свого часу про Миколайчука Сергій Параджанов. До села Чортория Кіцманського району, де розташована садиба-музей Івана Миколайчука, із сусідніх районних центрів пройшли символічні автопробіги. Односельці актора з великою пошаною зберігають пам’ять про нього. «Знаєте, вперше лебеді прилетіли на Чорторийське озеро тієї осені, як відійшов наш Іван. Прилетіли, та й так і залишилися на зимівлю. Від тої пори і зимують у нас», — кажуть Миколайчукові односельці. А дехто пошепки додає: «У цих птицях живе Іванова душа».
ЗНО склали учні з вадами слуху
Нам удалося поспілкуватися з майбутніми студентами, які, не маючи можливості чути й говорити, все ж зважилися на ЗНО. Йдеться про десятьох вихованців Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки, які за допомогою викладачів змогли зробити чи не найважливіший крок у своє майбутнє. Спочатку цим питанням зацікавилася майстер Інна Ткачищина, потім і самі учні. Почали шукати альтернативні шляхи та готуватися до ЗНО. «У нас було багато вчителів, провели безліч консультацій, всі старалися з останніх сил», — розповідають діти за допомогою перекладача. — Ми сиділи й самостійно розбиралися із завданнями. Трохи нам допомагав перекладач. Але спілкуватися було заборонено». Тепер вони зможуть повноцінно навчатися і здобувати вищу освіту. Всі учні обрали однакові предмети: українську мову та літературу, географію і математику. «ЗНО залишилося позаду. Ми зробили все, що в наших силах. Можу з упевненістю сказати: це діти, які в багато чому навіть перевершують повноцінних учнів. Наступного року до нас прийдуть ще двадцять нечуючих учнів. Намагатимемося і їм допомогти», — каже Інна Ткачищина.
Юних туристів тренують у наметовому таборі
У селі Просіка Глибоцького району відкрився обласний наметовий табір туристів-краєзнавців. На турбазу «Райдуга» Глибоцького центру туризму з’їхалися 260 вихованців туристсько-краєзнавчих гуртків районних позашкільних закладів зі всієї області. В програмі табірної зміни — чемпіонат області зі спортивного туризму (пішохідного, водного, велосипедного), обласний зліт військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») Українського козацтва, обласні змагання юних рятувальників МНС «Школа безпеки», обласна олімпіада юних краєзнавців. Вечорами влаштовують зустрічі з цікавими людьми, лекції, ігри, дискотеки, майстер-класи. Окрасою відкриття табірної зміни став виступ військового духового оркестру з Чернівців.