Останній перепис птахів на Вінниччині було зроблено ще сімдесят років тому. Надолужив згаяне молодий біолог, асистент кафедри біології Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Олександр Матвійчук. Протягом майже десяти років він дослідив приблизно 95 відсотків усіх видів осілих і перелітних птахів свого краю.
Результатом досліджень Олександра Матвійчука стала наукова робота про сучасний стан орнітофауни на території середнього Побужжя.
— Якщо точніше, йдеться про дослідження птахів, які гніздяться на берегах нашого Південного Бугу, — каже Олександр Матвійчук. — Менш дослідженими є береги Дністра, Росі.
Молодий дослідник здійснив сотні орнітологічних екскурсій. Його постійними помічниками були учні, які займаються на станції юних натуралістів. Багато допоміг у цій справі колега і товариш — Андрій Пірхов, біолог з обласної СЕС. Постійну підтримку досліднику надавали фахівці обласного управління захисту навколишнього природного середовища.
— Бувало, удача сама летіла в руки, — продовжує Олександр Матвійчук. — Одного разу я йшов Старим містом і несподівано почув із висоти голос птаха. Підняв голову — й очам не повірив. На дереві сидів рожевий шпак. І не один — п’ять особин! У нашому краю такі птахи не гніздяться. Нема їх і в згаданому переписі 1935 року.
За словами співрозмовника, рожеві шпаки зустрічаються головним чином у південно-східних районах степової зони та в Криму. Гніздяться колоніями на скелях, у норах по кручах та ярах, зрідка в будівлях. Птахи корисні, бо знищують сарану і прямокрилих.
Ще унікальнішою є міграція птаха, який має назву горіхівка. Батьківщина горіхівки — далекий Сибір. Орнітолог не береться пояснити причину міграції горіхівки. Але запевняє, що цей птах не перелітний. І нині він осів у нашому краї.
Відносно недавно, з 50-х років минулого століття, з’явилася горлиця садова. Дослідник вважає, що ця пташка потрапила до нас у зв’язку з розширенням ареалу. Перебралася до нас із Середземномор’я чорна горихвістка. До осілих птахів, яких не було раніше, дослідник відносить також пугача, чорного лелеку... На берегах Дністра, в районі прикордонного з Молдовою міста Могилів-Подільський, уже кілька років поспіль спостерігають за орланом білохвостим, рідкісним птахом, занесеним до Червоної книги України.
Зібрані матеріали дослідник планує видати окремою книгою. За умови, якщо знайдеться спонсор, який допоможе профінансувати вихід у світ цього не тільки цікавого, а й украй потрібного видання.
 
Вінницька область.