Увечері у родині Іванових довго сварилися. Мати висловлювала претензії дорослій дочці. Згодом викликали... «швидку допомогу». Приїхав фельдшер. Встановив діагноз «шизофренія у стані загострення». Зробив доньці — Катерині Івановій — ін’єкцію аміназину (психотропного засобу). Потім її госпіталізували до Республіканської психіатричної лікарні №5, що розташована у селі Строганівка...
Не не анекдот із медичної практики, в якому можна було б посміятися над тим, що:
— по-перше, сваритися із мамою, яка за професією є лікарем-психіатром, небезпечно;
— по-друге, над обізнаністю фельдшера, який знає психіатрію і може одразу встановити хворому діагноз;
— по-третє, над тим, що у бригади звичайної «швидкої» дивом опинилася із собою ампула аміназину.
Проте не до сміху. Бо це реальна історія з досить страшним продовженням, яку розповіли у редакції «Голосу України» правозахисники, представники громадських організацій, які опікуються правами пацієнтів психіатричних лікарень. Усі документи, які свідчать про правдивість і жорстоку абсурдність цієї історії, знаходяться у редакції.
Катерину Іванову (справжнє ім’я молодої жінки змінено за її бажанням) примусово утримували у гострому жіночому відділенні №1 вищеназваної психіатричної лікарні з 9 квітня по 12 травня цього року. Її визволенню посприяла Всеукраїнська громадська організація інвалідів користувачів психіатричної допомоги «Юзер», до якої звернувся друг Катерини.
А 8 квітня жінку відвезли до приймального відділення психіатричної лікарні. Там зі слів матері описали стан «хворої». Зробили їй ще кілька ін’єкцій, без пояснення, що саме і для чого. Добровільної згоди на госпіталізацію Катерина не давала, жодних документів не підписувала... У палаті її тримали на «в’язках» — прив’язували до ліжка. Так без руху вона проводила більш як чотири години. Протягом місяця пацієнтці продовжували робити ін’єкції. І не дозволяли зателефонувати друзям і знайомим, аби повідомити, де вона перебуває.
У лікарні Катерина дізналась, що вагітна. Лікар умовив жінку на переривання вагітності, мотивував це негативним впливом препаратів на плід, які отримувала протягом «курсу лікування» пацієнтка. 30 квітня у Сімферопольському пологовому будинку №1 Катерині Івановій зробили аборт.
— Ми переконані, якби Катерині при примусовій госпіталізації було зроблено всю діагностику та відповідні аналізи, які зобов’язані робити жінкам під час госпіталізації до психіатричних закладів, тоді дитину вдалося б зберегти, — каже голова кримського осередку Всеукраїнської громадської організації інвалідів користувачів психіатричної допомоги «Юзер» Андрій Федосов (на знімку).
Лише 12 травня 2010 року Катерині Івановій вдалося зв’язатись зі своїми знайомими та повідомити, що її проти волі утримують у психіатричному закладі та вводять психотропні лікувальні засоби.
P. S. Зараз кримська генпрокуратура веде розслідування у справі Катерини Іванової.