Починаючи з лютого 2010 року кримський осередок Всеукраїнської громадської організації інвалідів користувачів психіатричної допомоги «Юзер» проводив незалежний моніторинг психіатричних лікарень Автономної Республіки Крим щодо дотримання прав пацієнтів у цих лікувальних закладах. На запитання спеціальної анонімної анкети відповідали пацієнти та медперсонал цих закладів. Ми наводимо деякі описання побаченого та висновки, які зробили громадські інспектори під час моніторингу.
Євпаторійська психіатрична лікарня №2
У анкетах пацієнти зазначали, що молодший медичний персонал щодо них застосовує фізичну силу, образи, погрози і практикує неповажне ставлення.
Важливий факт: відсутність якісного медикаментозного лікування пацієнтів за державні кошти, як це регламентовано національним законодавством. Міська рада Євпаторії не закладає фінансування на амбулаторне лікування психіатричних пацієнтів, мотивуючи це тим, що в бюджеті немає коштів.
Кримська республіканська клінічна психіатрична лікарня №1
Нас хотіли запевнити, що в лікарні все гаразд. Проте у третьому жіночому відділенні є специфічний запах, немає можливості пацієнтам проводити своє дозвілля наодинці, спілкуватися з родичами. Відсутня кімната для особистих зустрічей та прийому їжі, в туалеті відсутній особистий простір пацієнтів для здійснення потреб...
На двох холодильниках, в яких зберігаються продукти пацієнтів, висять ланцюги із замками. Інформаційний стенд містить повідомлення лише заборонного характеру. Про права пацієнтів — жодного слова. У деяких анкетах пацієнти повідомляли про фізичне насильство з боку молодшого медичного персоналу, а також застосування погроз на їх адресу. Є випадок (про це йдеться в одній з анкет), що санітар зламав пацієнтові руку.
При жіночому відділенні є хірургічне, яке не функціонує. Там знаходяться незадіяні ліжка, що відповідають нормам Європейських стандартів щодо перебування пацієнтів у відділенні. Вважаємо, їх можна поставити у психіатричному відділенні для поліпшення якості надання психіатричної допомоги та комфорту побутових умов.
У лікарні відсутній головний лікар. Бо сама лікарня розташована у селі Блакитна Затока, а її головний лікар — у місті Ялта, оскільки він адмініструє ще один заклад. Відсутність адміністрації в лікарні породжує безкарність медичного персоналу, сприяючи порушенню прав інвалідів і споживачів психіатричної допомоги. До того ж специфіка цього закладу у тому, що всі співробітники лікарні — мешканці села Блакитна Затока, і система взаємин усередині лікарні, яка вкорінялася роками, відсіває нових співробітників...
Кримська республіканська психіатрична лікарня №5, село Строганівка
Соціально-побутові умови перебування пацієнтів у психіатричному відділенні не відповідають елементарним потребам пацієнтів: у палаті пройти вдвох між ліжками неможливо, що констатує порушення норм і умови особистого простору — шість метрів на одного пацієнта.
Під час розмови з головним лікарем отримали підтвердження про те, що в лікарні застосовується стара система купірування пацієнтів мокрим простирадлом: коли пацієнт збуджений, його ним обмотують. Ось тільки не відповіли на питання, скільки часу це триває.
Кримська республіканська психіатрична лікарня №4, село Красноярське,Чорноморського району
Смердючий запах екскрементів був присутній навіть в їдальні, коридорі і палатах. Коли намагалися зайти в одну із палат, нас туди не пустили, мотивуючи відмову тим, що можемо забруднитися. Через двері спостерігали брудну постільну білизну, старі ліжка, неохайних пацієнтів, від яких смерділо потом і сечею. Як нам пояснила старша медсестра відділення, це хронічні пацієнти. На запитання, чому від них смердить, вона так і не відповіла..
Коли ми запитали медичний персонал жіночого відділення, чи влаштовують умови праці, медсестра спочатку довго дивилася на завідувача, після чого відповіла, що все добре, їй все подобається і все влаштовує. Склалося враження про безпосередню залежність і страх медичних працівників перед своїм керівництвом. Нам відмовили у проведенні анонімного анкетування серед пацієнток жіночого відділення. Раніше до нашої організації звернувся колишній пацієнт цієї лікарні, який повідомив, «що під час його перебування у чоловічому відділенні, він чув розмову про те, що санітари ґвалтують пацієнток у жіночому відділенні».
Найгрубіші порушення ми виявили з повідомлень пацієнтів, про які вони написали в анкетах. Перш за все це відсутність гуманного ставлення до них із боку медичних співробітників. У зв’язку з тим, що їдальня маленька і не може вмістити всіх одразу, медичний персонал примушує пацієнтів швидко їсти дуже гарячу їжу. Також пацієнти повідомили про застосування фізичної сили з боку медичного персоналу в ситуаціях, коли пацієнт не розуміє, чого від нього хочуть.
Психоневрологічна лікарня №3,місто Феодосія
Проблема багатьох психіатричних лікарень Криму — брак ліжко-місць. І у відділенні цієї лікарні ми побачили у коридорі ліжка з пацієнтами. Запах хлорки перебивав запах людської сечі. У наглядовій палаті замість дверей грати на замку, біля виходу стоїть відро. Головний лікар пояснив, що це — туалет, щоб пацієнти не виходили. Один пацієнт прокоментував: «що коли він просився в туалет під час тихої години, санітар його вдарив». Четверо респондентів зазначили, що не можуть відмовитися від примусової діяльності у відділенні, наприклад, миття підлоги у палаті.
Кримська республіканська психіатрична лікарня №2, село Костиріне, 
Ленінського району
Під час заповнення анкет почалася дискусія між пацієнтками: одні розповідали, як їм все подобається, інші скаржилися на те, що до однієї пацієнтки лікар не підходив уже три місяці, і вона через це не може попросити, щоб він зв’язався з її родичами. Інша пацієнтка повідомила, що змушена митися у брудній воді, оскільки більш-менш нормально помитися може раз на 10 днів — для цього виділяють одне відро води. Також жінки скаржилися на те, що їх б’ють санітари. Одна пацієнтка описала обставини, коли їх били: «Заганяють у кімнату відпочинку і не дозволяють виходити звідти».
Троє пацієнтів написали в анкетах, що санітари застосовують фізичну силу до них, якщо вони довго стоять у коридорі або порушують режим. Також деякі пацієнти вимушені робити все, що їм скаже медичний персонал, інакше їм у магазині нічого не куплять або не пустять самостійно сходити до крамниці.
P. S. Після того, як «Юзер» оприлюднив дані свого моніторингу в Інтернеті та написав Генпрокурору України, прокурору АР Крим, у РНБО, на адресу Андрія Федосова почали надходити погрози. Телефоном невідомий попередив, якщо Андрій не припинить своєї діяльності, його життю загрожує небезпека. Потім чоловіка побили біля власного будинку. За словами президента ВГО інвалідів користувачів психіатричної допомоги «Юзер» Руслана Імереллі, до нього звернулися головний психіатр та головний психотерапевт АР Крим з вимогою усунути з посади керівника кримського осередку організації Андрія Федосова...
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
КОМЕНТАР
Виконавчий секретар Асоціації психіатрів України,правозахисник Семен Глузман:
— Крим є справді нетиповим явищем для сучасної психіатрії. Те, що там відбувається, за межею людської логіки. Десь два роки тому у Криму побувала поважна інспекція. Після того мали полетіти зі своїх посад місцеві чиновники. Проте змін не сталося. Тоді два високопосадовці з МОЗу, які відповідали за психіатрію, скаржилися мені у приватній бесіді. Мовляв, не знаємо, що робити із Кримом...
Існує інша психіатрія у системі Міністерства праці та соцполітики. Я був у кримських інтернатах, які підпорядковані цьому відомству, вони не ідеальні. Але такого жахіття там немає. Я впевнений, що багато чого залежить не від безгрошів’я медицини, а від керівника медичної установи на місті.
Те, що виявив моніторинг, — трагедія і для пацієнтів, і для їх родичів, і для суспільства. Коли разом з інспекторами — лікарями-психіатрами із країн ЄС я був у Криму, вони казали: що такого концтабору вони ніде не бачили.
Директор українсько-американського Бюро захисту прав людини Тетяна Яблонська:
— Я була у спеціалізованій психіатричній лікарні у Дніпропетровську, де утримують вбивць та ґвалтівників. Проте ставлення до них із боку персоналу гуманне, людське. Я шокована даними цього моніторингу. Скажу відверто, такого у системі Департаменту з виконання покарань немає. Умови утримання засуджених за ґратами кращі, ніж пацієнтів деяких кримських психіатричних лікарень.