На прес-конференції ЗМІ, що була повністю присвячена проблемам медицини, голова Рівненської ОДА Василь Берташ висловив наміри зробити все для того, щоб забезпечити безкоштовну невідкладну медичну допомогу в усіх без винятку медзакладах області. Це, зрештою, громадянам гарантовано Конституцією, але насправді через недостатнє фінансування галузі не виконувалось. Що й засвідчили численні скарги від мешканців області на «гарячу» телефонну лінію Рівненської ОДА.
— Прикро було чути від людей про те, що коли вони звертались у лікарні з гострими нападами апендициту, перед операцією від них вимагали її оплати, — каже 
В. Берташ. — Такого не повинно бути. Невідкладна медична допомога має бути безплатна, людина повинна бути впевнена, що її не залишать напризволяще, в біді. Набір найнеобхідніших ліків повинен бути навіть у ФАПах найвіддаленіших сіл. Випадкам поборів у медицині буде покладено край.
За недостатнього фінансування керівник області вважає за необхідне залучити на забезпечення невідкладної медичної допомоги ще й добровільні благодійні внески громадян. А це чималі суми: тільки у цьому році медзаклади, скажімо, обласного центру вже отримали їх близько шести мільйонів гривень. Досі, як показали перші результати фінансових перевірок у медзакладах, такі внески використовували для проведення євроремонтів, закупівлю дорогих шкіряних меблів тощо, без чого можна було б і обійтися. З 1 липня, пообіцяв голова Рівненської ОДА, використання благодійних внесків буде суворо контролюватися, як і те, чи обліковуватимуться вони належним чином. До того ж, наголосив він, будь-яким випадкам вимагання від людей таких внесків буде покладено край, вони повинні бути виключно добровільними.
На репліку журналістів, чи вистачить у нього сил побороти корупцію в медичній галузі (а вона спостерігається в усіх регіонах України), Василь Берташ відповів:
— Комусь таки потрібно це починати... Хоча і на рівні держави слід здійснити кардинальні реформи в медицині, зокрема, стосовно запровадження страхової, підвищення зарплат медикам, які на те заслуговують своєю професійністю, поліпшення матеріальної бази медзакладів, створення належних умов для запровадження нових методик — адже в нашій державі є чимало світлих голів у медицині, яким не завжди легко «пробити» свої ідеї.
 
Рівне.