В Україні щорічно реєструють близько тисячі нових випадків онкозахворювань у дітей, а на обліку стоять майже п’ять тисяч пацієнтів. Це статистика канцерреєстру, який ведуть у Національному інституті раку.

Крім того, в нашій країні щорічно народжуються п’ять-шість тисяч дітей з уродженими аномаліями серцево-судинної системи. Без хірургічного втручання 42 відсотки пацієнтів помирають у дитячому віці, до того ж 90 відсотків із них — у віці до року. Але не так давно в Україні почали проводити складні операції, що не лише дають змогу рятувати життя дітей, а й дають надію на здорове повноцінне життя. Про це наше інтерв’ю з головою Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяною Бахтеєвою (на знімку).
— Навесні в нашій країні вперше було проведено дуже складну операцію тримісячній дитині з діагнозом: комплексний уроджений порок серця, комплексний уроджений порок дихальної системи та велетенська пухлина печінки. Її проводили фахівці двох провідних національних медичних установ: хірурги Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології і кардіохірургії, очолюваного доктором медичних наук, заслуженим лікарем України Іллею Ємцем, і хірурги-онкологи Національного інституту раку, очолюваного доктором медичних наук, професором Ігорем Щепотіним.
— Можна сказати, що наші українські медики ні в чому не поступаються фахівцям провідних клінік Європи та США, а в цьому випадку перевершують їх?
— Провівши таку надскладну операцію, вони підтвердили свій високий професіоналізм, досвід і відданість своїй справі. Наші фахівці довели, що дитяча кардіохірургія та дитяча онкологія — це не тільки вершина хірургічної майстерності, а й високе мистецтво збереження найдорожчого у світі — життя дитини.
Досягнення сучасної дитячої кардіохірургії, за умови вчасно проведених хірургічних корекцій, дають змогу врятувати 95 відсотків прооперованих. У розвинених країнах світу до 70 відсотків хворих дітей із злоякісними новоутвореннями виліковують. Тому ми повинні максимально забезпечити необхідною медичною допомогою наших дітей.
— Але ж дуже багато залежить і від наявності умов для проведення таких операцій та сучасного устаткування, необхідних лікарських засобів і багато чого іншого?
— Створення таких умов насамперед є обов’язком держави. Нагадаю, що 1 вересня 2003 року уряд, очолюваний на той час нинішнім Президентом України Віктором Януковичем, зробив українським дітям неоціненний подарунок, відкривши на території дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» Всеукраїнський центр дитячої кардіології і кардіохірургії Міністерства охорони здоров’я України на 100 ліжок.
А 18 грудня 2006 року Віктор Янукович відкрив новий корпус дитячої кардіології і кардіохірургії, який дає змогу проводити близько 1000 операцій на рік і на третину скоротити дитячу смертність. З державного бюджету було виділено кошти на закупівлю устаткування та необхідних видаткових матеріалів і медикаментів. Фахівці Центру пройшли стажування у кращих закордонних клініках.
У результаті Україна одержала сучасну унікальну клініку, де дітей з уродженими аномаліями серцево-судинної системи оперують у перші дні життя й дають їм шанс на життя, до того ж на життя практично здорової людини.
Завдяки державній підтримці всі операції для українських дітей проводять безкоштовно, як це робиться у всіх розвинених державах світу. Щорічно в Науково-практичному медичному центрі дитячої кардіології і кардіохірургії виконують понад 1400 таких операцій.
Тільки в Центрі оперуються новонароджені діти від одного дня до одного року. При цьому показники смертності нижчі, ніж в Європі (в Європі — 4—5 відсотків) і з кожним роком зменшуються (2007 року смертність становила 2,9 відсотка від загальної кількості прооперованих, а 2009-го — вже 1,9 відсотка).
— А чи стало більше шансів для онкохворих на видужання?
— Тенденція до поліпшення з наданням онкологічної допомоги населенню з’явилася зі створенням у 2007 році Національного інституту раку, очолюваного доктором медичних наук, професором Ігорем Щепотіним.
Уперше за останні роки в Україні фіксують зниження смертності від раку, зниження рівня летальності першого року, підвищення рівня охоплення спеціальним лікуванням онкологічних хворих, підвищення рівня виявлення раку на ранніх стадіях тощо.
Поки що оперується лише 25 відсотків до потреби. Але, гадаю, дуже скоро все зміниться.
Ми обрали курс на реформи й налаштовані рішуче, оскільки чітко знаємо, що влада зобов’язана виконувати Конституцію, де сказано, що життя і здоров’я людини є найвищою соціальною цінністю.
— Благородній професії медика ви присвятили все своє життя. Що хотіли б побажати своїм колегам у переддень Дня медичного працівника?
— Насамперед я хочу щиро подякувати своїм колегам, лікарям і медсестрам за те, що вони є, за те, що самовіддано опікуються найбільшими цінностями, дарованими людині, — її життям і здоров’ям.
Високий професіоналізм, вірність своїй справі, милосердя людей у білих халатах дали змогу багатьом людям повернутися до активної діяльності, набути впевненості в завтрашньому дні, знову відчути радість життя.
Низький уклін їм за вірність професії й покликанню, стійкість і чуйність, постійну готовність прийти на допомогу, за знання, вміння і досвід.
Упевнена, що властиві медичним працівникам високі моральні якості і професіоналізм і в майбутньому виокремлюватимуть братерство медиків, що об’єднує сьогодні близько 1 мільйона 200 тисяч лікарів, медсестер, наукових співробітників, фельдшерів і санітарок, серед інших не менш соціально значимих професій.
Напередодні нашого професійного свята бажаю їм і їх родинам міцного здоров’я, щастя, добробуту, любові і добра!
Записала Наталя ДАВИЧ.