Спеціалізована інспекція Кіровоградської міської ради завдяки своєму невгамовному в доброму розумінні керівнику Віктору Іванову постійно вишукує нові форми боротьби з порушниками благоустрою в місті. То повертає їм назад у двір їхнє ж сміття, викинуте на стихійне сміттєзвалище. То пересаджує спецінспекторів на човни, аби вони з акваторії Інгулу вистежували приватних господарів — злісних забруднювачів річки та її берегів. Тепер інспекція активно працює над тим, щоб біля кожного магазину, кафе чи офісу в Кіровограді було встановлено урни для сміття. Відповідальність вирішено покласти передусім на господарів закладів.
Знаючи затятість Віктора Іванова та його служби, деякі хитруни почали «гратися в схованки»: виставляють урни перед приходом інспектора і забирають з вулиці, коли той іде, аби не клопотатися потім із сміттям і не платити за його вивезення. Однак спецінспекція розгадала цей маневр. Тому проблему вирішили розв’язувати іншим чином.
Міський голова Володимир Пузаков наказав проінвентаризувати, тобто взяти на облік, усі урни для сміття в Кіровограді та забезпечити ними ті установи, де урн немає (звісно, за плату). Також урни встановлять на зупинках громадського транспорту, вздовж тротуарів, у місцях відпочинку кіровоградців та в усіх публічних місцях. Цим доручено зайнятися спеціалізованій інспекції та комунальному підприємству «Трест зеленого господарства». Щоправда, на думку директора КП «Трест зеленого господарства» Анатолія Різаненка, виділених міським бюджетом коштів для придбання урн — замало. Тому підприємство знайшло альтернативний шлях: вирішило розпочати виготовлення ємностей для збору вуличного сміття самотужки. Уже навіть є експериментальні зразки...
У разі, якщо господарі магазинів та офісів відмовляться встановити урни, інспектори складатимуть протоколи про адмінпорушення за недотримання правил благоустрою (їх затверджено рішенням міської ради у березні 2008 року).
Тим часом спецінспекція, яка прагне, щоб у Кіровограді було не тільки чисто, а й красиво, підготувала до мешканців міста спеціальне звернення: керівникам усіх підприємств, установ та організацій пропонується висадити на газонах перед своїми офісами, магазинами тощо побільше квітів. А там, де клумб немає, — виставити розквітлі вазони. Кіровоградців же закликають влаштовувати квіткові оази просто на балконах.
— Якщо кожен відгукнеться на прохання, — переконаний Віктор Іванов, — через деякий час ми не впізнаємо рідного міста. Ми будемо ним пишатися. Кіровоград, як і колись, повинен бути «квітучим садом».