Представники Новоселицького районного спелеоклубу «Попелюшка» та Чернівецького обласного спелеоклубу «Троглодит» звернулися до влади з проханням надати дозвіл на проведення спелеоробіт — відновлення печер, прокладення маршрутів, копання проходів, які зроблять доступною для українських і зарубіжних спелеотуристів печеру «Попелюшка».
«Попелюшка» — це потенційно найдовша у світі печерна система у гіпсах (нині — 90,2 км, 3-тє місце у світі). Потенційно, бо вивчено її лише частково. Розвідано і враховано тільки 92 кілометри проходів із майже тисячі. Розміщена «Попелюшка» у Прут-Дністровському межиріччі (Новоселицький район Чернівецької області). Відрізняється аномально великими розмірами підземних галерей, майже невичерпними запасами спелеоресурсів, унікальними вторинними мінеральними відкладеннями і утвореннями. Придатна для комплексного використання. Геологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення.
Печера була відкрита 1977 року, й одразу визнана однією з найбільших у світі. Тут можна було б створити багатофункціональний рекреаційний комплекс, який включав би спелеологічні дослідження, медичні оздоровчі заклади із застосуванням лікувальної мінеральної води і, звичайно, туризм. Проте система печер «Попелюшка» в теперішньому вигляді є доступною лише з молдовського боку. Прохід з українського надав би можливість здійснити комплексне дослідження печер.