Держкомстат оприлюднив інформацію про кількість атмосферних викидів у містах України від стаціонарних джерел забруднень. 
Отож жодних змін у трійці лідерів у рейтингу найбрудніших міст України не сталося. Кривий Ріг (Дніпропетровська область), який з 2000 року тримає першість у списку найбрудніших міст, відзначився і торік. На другому місці знову Маріуполь (Донецька область). На третьому — Бурштин (Івано-Франківська область). Щоправда, 2009 року зафіксовано зменшення шкідливих викидів порівняно з попередніми роками. Це пов’язано передусім з економічною кризою, яка призвела до зупинки та зменшення виробництва (а відповідно і шкідливих викидів) у металургійній та хімічній галузях. Тільки в Києві, Черкаській та Житомирській областях шкідливі викиди (порівняно з 2008 роком) зросли. І завдячувати треба збільшенню автомобільних потоків на дорогах.
На четвертій позиції у списку «брудних» міст — Луганськ, на п’ятому — Зеленодольськ (Дніпропетровська область), на шостому — Курахове (Донецька область), на сьомому — Дебальцеве (Донецька область). Далі — Дніпродзержинськ (Дніпропетровська область), Дніпропетровськ. І на останньому місці — Новий Світ (Донецька область).
Що стосується рейтингу найбрудніших регіонів України, то він має такий вигляд: Донецька, Дніпропетровська, Луганська, Запорізька області та місто Київ. А ось найчистішими визнано: Севастополь, Чернівецьку, Рівненську, Волинську і Тернопільську області.
Загалом торік в Україні було викинуто в атмосферу 6,4 млн. тонн шкідливих речовин. Завдяки кризі це на 10,6% менше, ніж 2008 року. За даними Міністерства охорони навколишнього середовища, в Донецькій області найбільшими забруднювачами атмосфери є ММК ім. Ілліча та «Азовсталь». У Дніпропетровській — комбінат ім. Дзержинського та «АрселорМіттал Кривий Ріг». У Луганській області — Алчевський меткомбінат і «Лисичанська сода». Щодо Києва, то найбільше столичне повітря забруднюють викиди від автомобілів, — вважає глава Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.