У Харкові вже тиждень триває протистояння між лісорубами та екологами. Перші сумлінно виконують вказівку згори — завзято рубають дерева у центральному парку міста, які начебто заважають прокладати нову магістраль, інші — ті дерева захищають: кидаються під бульдозери та прив’язують себе до стовбурів. У ніч з понеділка на вівторок у конфлікт втрутилася міліція. А вже в середу на дії правоохоронців відреагували столичні борці за природу. Вони вийшли під стіни МВС, щоб змусити керівництво відомства «звернути увагу на неправомірні дії харківської міліції й покарати винних у побитті людей».
Вирубування дерев у парку імені Горького захисники насаджень називають незаконним. Член екологічної групи «Печеніги» Олег Вяткін пояснив «Голосу України», що роботи в зеленій зоні почалися ще до того, як офіційно оприлюднили відповідне рішення міськради, до того ж всупереч міжнародним нормам чиновники не проводили громадських слухань та не зробили опис дерев, які потрапили під вирубування.
— У рішенні виконкому йдеться про вирубку 503 дерев, нині зрубано вже шість сотень зелених велетнів, — додає він.
Активісти підрахували: всього буде вирубано 10 гектарів території Лісопарку. Офіційним приводом для будівництва дороги є звільнення міста від пробок. Водночас місцеві жителі переконані, що дорога — тільки шлях для забудови території.
Від суботи активісти розпочали у Лісопарку цілодобове чергування. У вівторок воно закінчилося сутичками із міліцією.
— О четвертій ранку ми побачили колону зі ста співробітників МВС, ми зрозуміли, що зараз почнеться вирубка дерев. Ми кинулися обнімати стовбури й закривати їх своїми тілами, правоохоронці поводилися досить агресивно, людям заламували руки, били ногами, не розбираючи чоловіки то були чи жінки, — розповідає Олег.
У міліції своя правда. На офіційному сайті МВС, куди нас відправила прес-служба відомства, зазначено, що «упродовж кількох днів весь цей процес відбувається в атмосфері громадського протистояння. Роботі представників комунального підприємства активно протистоять представники екологічної групи, які кожного дня залучають до спротиву нових активістів, в тому числі і журналістів. Під публічну критику передусім підпадають працівники Дзержинського райвідділу Харкова, які забезпечують охорону громадського порядку в парку».
Там також йдеться, що «25 травня 2010 року майже о 4-й годині ранку працівники комунальних служб розпочали вирубку дерев. Однак радикально настроєні громадяни своїми діями не давали їм змогу виконувати професійні обов’язки. Для того, щоб запобігти виникненню можливих протиправних дій, на місце вирубки прибули працівники міліції, які забезпечували охорону громадського порядку та не допустили сутичок між робітниками комунальних служб та мітингувальниками».
Думка:
Олексій Василюк — заступник голови національного екологічного центру України:
— Харківський лісопарк й парк Горького — фактично те саме, що Голосіївський ліс у Києві. Тобто це не просто сквер з висадженими деревами, алейками тощо, а справжній природний оазис, яких у Харкові залишилося дуже мало. До слова, порівняно із Києвом перша столиця України має вдесятеро менше зелених зон на одного мешканця. Але замість того, щоб берегти їх і примножувати, через увесь цей ліс по діагоналі, таким собі хитрим віражем, місцеві чиновники задумали прокласти трасу, яка начебто потрібна для того, щоб з’єднати дві вулиці, але вже нині відомо, що вздовж цієї траси вестимуть елітну забудову. При цьому жодних юридичних підстав у них для цього немає.
Довідка «Голосу України»
19 травня на засіданні виконкому Харківської міськради було прийнято рішення про будівництво нової дороги. Для цього на ділянці шляху від вулиці Сумської до вулиці Новгородської необхідно вирубати 503 дерева у парку Горького. Замість вирубаних дерев КП «Харківзеленбуд» отримає 30,5 тисячі гривень з міського бюджету на висадку нових зелених насаджень.
Фото Володимира АНДРЄЄВА (УНІАН).