Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про деякі заходи щодо посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами.
Проектом (реєстр. №4150) пропонується віднести до комунальної власності всі землі, які знаходяться за населеними пунктами у межах територій сільських, селищних та міських рад. Але це не стосується земель оборони, ділянок, що використовуються Чорноморським флотом Російської Федерації на території України на підставі міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення унаслідок Чорнобильської катастрофи тощо.
До спільної власності територіальних громад районів, областей планується віднести ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, комунальні підприємства.
Передбачається також передати повноваження від районних державних адміністрацій до сільських, селищних та міських рад щодо зміни цільового призначення землі приватної власності, на яких розташована ділянка, та виділення паїв для ведення фермерського господарства.
 
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.